30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόθυμη η Τουρκία

Ετοιμάζεται να επέμβει με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ ήδη 15 τουρκικά άρματα μάχης λαμβάνουν θέσεις στα σύνορα.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Τουρκικά τανκσ λαμβάνουν θέσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα, κοντά στο Σουρούκ  REUTERS/Murad Sezer


Τουρκικά τανκσ λαμβάνουν θέσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα, κοντά στο Σουρούκ
REUTERS/Murad Sezer

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο η τουρκική κυβέρνηση το σχέδιο νόμου που θα της δίνει το πράσινο φως να επέμβει με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ήδη 15 τουρκικά άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Συρία, πολύ κοντά στη μεθοριακή πόλη Κομπάνι, την οποία υπερασπίζονται Κούρδοι μαχητές. «Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το «Ισλαμικό κράτος». Θα είμαστε οπωσδήποτε εκεί που πρέπει», δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που άλλαξε γραμμή και ετοιμάζεται να εμπλακεί στρατιωτικά στη συριακή σύγκρουση.

 

Η πόλη, την οποία αποκαλούν οι Αραβες Αϊν αλ Αραμπ, έχει 300.000 κατοίκους -στην πλειονότητά τους Κούρδοι- και πολιορκείται εδώ και μία εβδομάδα από τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους». Χθες, οι ισλαμιστές τρομοκράτες βομβάρδισαν το Κομπάνι και σε δύο περιπτώσεις, βλήματα εξερράγησαν εντός τουρκικού εδάφους, καθώς τα βόρεια προάστια της πόλης απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο.

 

Περισσότεροι από 160.000 Κούρδοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, με τους ισλαμιστές αντάρτες να έχουν καταλάβει πάνω από 100 κουρδικά χωριά και να βρίσκονται μόλις δύο χιλιόμετρα από το Κομπάνι.

 

Βαρέα όπλα

 

Οι εξτρεμιστές διαθέτουν βαρέα όπλα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβόλα που έχουν λεηλατήσει από τα στρατόπεδα του ιρακινού στρατού όταν, πριν από δύο μήνες, κατέλαβαν την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας, περί τους 1.500 μαχητές, παρά την ηρωική τους αντίσταση, δεν μπορούν να αμυνθούν επί μακρόν μόνο με λιανοντούφεκα, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, που κατέστρεψαν μόλις δύο οχήματα και ένα φυλάκιο ισλαμιστών, δεν είναι αρκετοί για να αποτρέψουν την κατάληψη του Κομπάνι και νέες στρατιές προσφύγων προωθούνται προς την Τουρκία.

 

Οι αεροπορικές δυνάμεις τής υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχίας έχουν επιλέξει να πλήττουν άλλους στόχους, μακριά από την κουρδική περιοχή, μια απόφαση που είναι καθαρά πολιτική και δείχνει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αφήσει τις κουρδικές περιοχές της Συρίας στις βουλές της Αγκυρας.

 

Χθες, αεροσκάφη της συμμαχίας έπληξαν στόχους στις ανατολικές και βόρειες επαρχίες της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού κράτους», προκαλώντας και αρκετά θύματα μεταξύ των αμάχων. Χτυπήθηκαν βάσεις των ισλαμιστών, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που είχαν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές, αποθήκες σιτηρών, αλλά και το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Συρίας που τροφοδοτούσε όχι μόνο τις περιοχές του «Χαλιφάτου», αλλά και πολλές πόλεις και χωριά που είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, δήλωσε χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι «η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας στέκεται στο πλευρό οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας που έχει στόχο να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και υπογραμμίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις ζωές αθώων πολιτών, μέσα στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και βάσει των διεθνών συμβάσεων».

 

Scroll to top