oil-petrelaio-geotrisi-Prinos-Kavala-eikones

30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι άλλα δισ. στο πετρέλαιο»

Τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ στη Ρόδο (Σορωνή) απέκλεισαν συμβολικά ακτιβιστές της Greenpeace, διαμαρτυρόμενοι για την παρατεταμένη εξάρτηση του νησιού και του Αιγαίου γενικότερα από τον «μαύρο χρυσό», και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή νέας μονάδας στο Πρασονήσι.
      Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

GREENPEACE

GREENPEACE

Το σύστημα εκφόρτωσης μαζούτ του πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ στη Σορωνή της Ρόδου μπλόκαραν συμβολικά το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior III, και ακτιβιστές της οργάνωσης με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλα δισ. στο πετρέλαιο». Με αυτή τη δράση, η περιβαλλοντική οργάνωση θέλησε να καταγγείλει το σχέδιο της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να παρατείνουν την εξάρτηση του νησιού από το πετρέλαιο για τις επόμενες δεκαετίες. Η κατασκευή της νέας μονάδας καύσης μαζούτ στο Πρασονήσι της νότιας Ρόδου προωθείται επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.

 

Κοστίζει ακριβά

 

Σήμερα η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο κοστίζει σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας (κυρίως νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) περίπου 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο -ποσό που αυξάνεται συνεχώς, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ κανένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά. Η κυβέρνηση, που στιγμάτισε ως ακριβές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η διασύνδεση της Κρήτης θα καθυστερήσει ακόμη και μέχρι το 2024, ενώ αδιαφορεί για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη, η οποία μάλιστα υπέφερε το περασμένο καλοκαίρι από τα μπλακάουτ.

 

Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει εν λευκώ την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη ΔΕΗ και στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια σε κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων. Αμφότεροι υπονομεύουν ενεργά την υιοθέτηση αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων στους ρύπους, με απώτερο στόχο την παράταση της λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών και λιγνιτικών μονάδων και τη δυνατότητα κατασκευής νέων χωρίς αυστηρές προδιαγραφές. Η παράταση της εξάρτησης της Ρόδου από το πετρέλαιο με την κατασκευή και λειτουργία της πετρελαϊκής μονάδας θα κοστίσει σε όλους τους Ελληνες καταναλωτές περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

 

Προτάσεις

 

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ την κατάρτιση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον ενός εκατ. κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, την προώθηση της αυτοπαραγωγής στα κτίρια χωρίς αναίτιους περιορισμούς, την απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και την πλήρη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία και την ακύρωση της κατασκευής της μονάδας στο Πρασονήσι και τη σταδιακή απεξάρτηση από την παλιά μονάδα της Σορωνής.

 

Scroll to top