30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρομά… στα όρη, στ’ άγρια βουνά

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου (όπου ετοιμάζονται να εισβάλουν οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), οι κάτοικοι του οποίου ζητούν να μεταφερθούν σε διαθέσιμο χώρο στο Χαλάνδρι και όχι στην απομακρυσμένη από σχολεία και υπηρεσίες υγείας πρώην αμερικανική βάση στο όρος Πατέρας.
      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η σημερινή μέρα ξημέρωσε με τους Ρομά του Νομισματοκοπείου να έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό στις δύο εισόδους του καταυλισμού, ώστε να μην μπορέσουν να εισέλθουν οι μπουλντόζες που έχουν εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να κατεδαφίσουν κτίσματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα. Συλλογικότητες θα συγκεντρώνονταν από τις 5.30 π.μ. στον χώρο, για να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του εκτοπισμού.

 

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον καταυλισμό και ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος Τσιγγάνων όλων των ηλικιών, καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΕΡΦΑ. Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους των Ρομά, καθώς και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο.

 

«Τριπλή ομηρία»

 

«Του επισημάναμε τις θέσεις μας για το πώς θα μπορέσει να λυθεί η τριπλή ομηρία: των κατοίκων, των Τσιγγάνων και των ιδιοκτητών των οικοπέδων. Τονίσαμε ότι για λόγους κοινωνικής ειρήνης θα πρέπει να ανασταλεί η κατεδάφιση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σ. Ρούσσος. Ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου, Κώστας Γερολυμάτος, μας λέει: «Η κατεδάφιση γίνεται παρά την απουσία χώρου μετεγκατάστασης. Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μέρες. Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή κάτω από αυτές τις συνθήκες». Ο δήμαρχος Χαλανδρίου προσθέτει: «Δεν θα συναινέσουμε στη μετατροπή της πόλης σε πεδίο μάχης σε βάρος παιδιών και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Αυτοί που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες φέρουν τεράστια ευθύνη».

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μας ενημέρωσαν ότι ο γ.γ. δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην κατεδάφιση μόνο 12 ακατοίκητων κτισμάτων και ότι δεν θα απομακρυνθεί κόσμος. Οι Ρομά έχουν αντίθετη άποψη: «Το λάθος είναι της πολεοδομίας. Κάποιοι έλειπαν στη δουλειά εκείνη τη μέρα και έτσι τα κτίσματα δηλώθηκαν ως ακατοίκητα», μας λέει ο Στέλιος Καλαμιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά «Η Ελπίδα».

 

Αντιδράσεις

 

Χθες, η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στον καταυλισμό και συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι ήταν αναστατωμένοι και δήλωναν εντελώς αντίθετοι με τη μεταστέγασή τους στο όρος Πατέρα. Ζητούν να στεγαστούν κάπου στο Χαλάνδρι, του οποίου είναι εδώ και πολλά χρόνια δημότες, επειδή -αν μεταφερθούν στην πρώην αμερικανική βάση- θα είναι αδύνατο να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. Να τονιστεί ότι στις 21/10 το ΣτΕ θα αποφασίσει αν είναι νόμιμη ή όχι η μεταφορά τους.

 

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει την απόφαση του Μ. Αγγελάκα ως «προκλητικά ρατσιστική» και καλούσε σε μαζική συγκέντρωση στις 5.30 σήμερα το πρωί, στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες» προειδοποιεί ότι θα ζητήσει την ποινική δίωξη κάθε φυσικού και νομικού προσώπου και οργάνου που ευθύνεται για την κατεδάφιση.

 

Scroll to top