30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σκαμνί Μακεδόνας «Ιντιάνα Τζόουνς»

Με το... νόμισμα της αρχαιοκαπηλίας σε βαθμό κακουργήματος πληρώνει 72χρονος την παράνομη συλλογή του.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Την ώρα που στις ανασκαφές της Αμφίπολης δίνουν και παίρνουν οι ιστορίες για τυμβωρύχους, μερικά χιλιόμετρα μακριά, σε χωριό της Ημαθίας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 72χρονο «Ιντιάνα Τζόουνς» που φαίνεται ότι επί χρόνια ρήμαζε τη μακεδονική γη και κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία σε βαθμό κακουργήματος. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της παράβασης του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων, της παράνομης οπλοκατοχής και της υπεξαίρεσης.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 72χρονου, όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: 1.061 χάλκινα νομίσματα, κυρίως των ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων, 30 ασημένια νομίσματα ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων, καθώς και βασιλείων της Ευρώπης, 16 χάλκινα δαχτυλίδια βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων, λίθινο δαχτυλίδι, χάλκινος σταυρός, χάλκινο βραχιόλι και 70 μικροαντικείμενα της ίδιας περιόδου, 1 χάλκινο σταθμίο ελληνιστικών χρόνων, 5 μολυβδόβουλα βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων, 1 σταθμίο βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων και 1 μικρό δοχείο (κουτρούβιο) μύρου βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός οπλισμού (πιστόλια, περίστροφα, κυνηγετικά όπλα, πολεμικό τυφέκιο), καθώς και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Στο σπίτι του 72χρονου εντοπίστηκε επιπλέον μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων, καθώς και άλλων σχετικών εξαρτημάτων.

 

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της 17ης Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

Scroll to top