Pin It

Σκυθρωπά πρόσωπα, νευρικότητα, οργή: η εικόνα που σε καταβάλλει όταν μπαίνεις στις τράπεζες και στα καταστήματα ΕΛΤΑ τούτες τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας για την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

 

Η ουρά αναμονής τεράστια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων να εξυπηρετήσουν το κοινό, κρατώντας σε λειτουργία όλα τα γκισέ μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Το χαρτάκι με τη σειρά γράφει «μέσος χρόνος αναμονής: 50 λεπτά», ενώ ο αριθμός πλησιάζει στο 999. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους στα ταμεία, η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά από την Πέμπτη, ενώ όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας, σήμερα το βράδυ, οι πολίτες ολοένα και πληθαίνουν.

 

«Το ποσό των 320 ευρώ που καλούμαι να πληρώσω είναι δυσβάσταχτο και η ταλαιπωρία από όλη αυτή τη διαδικασία κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τόση ώρα που περιμένω σκέφτομαι τουλάχιστον να πληρώσω τις επόμενες δόσεις ηλεκτρονικά, να γλιτώσω αυτό το βάσανο», μας λέει γυναίκα που συναντήσαμε χθες στην ουρά των ΕΛΤΑ της πλατείας Συντάγματος. Ενας άλλος κύριος, λίγο παραδίπλα, μας εξηγεί ότι ενώ του ήταν ουσιαστικά αδύνατον να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, που του ήρθε ιδιαιτέρως αυξημένος, έκανε την υπέρβαση υπό τον φόβο των κυρώσεων, σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη καταβολής. «Δεν μας αφήνουν επιλογή. Συνεχώς πιάνουν κόσμο για χρέη στο Δημόσιο, οπότε πληρώνουμε μπορούμε δεν μπορούμε».

 

Το κλίμα αυτό αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, στην εκπνοή της προθεσμίας, καθώς ελλοχεύει η απειλή των προσαυξήσεων. «Ακόμα και το Σάββατο που ήμασταν ανοιχτά έρχονταν πολίτες για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τους ακραίους φόρους που καλούνται να πληρώσουν. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) ο φόρτος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος», μας λέει υπάλληλος των ΕΛΤΑ.

 

Γιώργος Δρούκας

 

Scroll to top