30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταρρυθμίσεις «ο Κυριάκος» με εισαγγελική βούλα

Με έγγραφό της η Ευτέρπη Γκουτζαμάνη ζητεί -κατά παραγγελία Μητσοτάκη- να διαπιστωθεί αν οι δήμαρχοι που αρνούνται τον έλεγχο υπέπε σαν σε παράβαση καθήκοντος.
      Pin It

Των Μαρίας Δήμα, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Τη δικαιοσύνη κάλεσε για να τον γλιτώσει από το πολιτικό βατερλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη δικαιοσύνη κάλεσε για να τον γλιτώσει από το πολιτικό βατερλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από εισαγγελικό μικροσκόπιο θα περάσουν τελικά, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι πέντε δήμαρχοι που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να ελέγξουν τις μετατροπές συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου.

 

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Ευτέρπη Γκουτζαμάνη με έγγραφό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Πειραιά, Πατρών και Λάρισας ζητεί να διαπιστωθεί εάν οι πέντε δήμαρχοι διέπραξαν, κατά περίπτωση, με τη στάση τους αυτή αξιόποινες πράξεις, όπως απείθεια ή παράβαση καθήκοντος.

 

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αφορά τους δημάρχους: Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, Πάτρας Κώστα Πελετίδη και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη.

 

Σύμφωνα με την παραγγελία, θα πρέπει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές είναι τα έγγραφα-πράξεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συγκρότηση κλιμακίων για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων και τις εντολές διενέργειας των ελέγχων, τις ενημερωτικές εκθέσεις των διενεργούντων τον επανέλεγχο επιθεωρητών – ελεγκτών και βοηθών επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, φωτοτυπικά αντίγραφα του Ν. 4250/26-3-2014 και της αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12705/5-6-2014 ΚΥΑ υπουργών Οικονομικών – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.λπ.

 

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεών» του διά της δικαστικής οδού. Οι δήμαρχοι, από την πλευρά τους, θα περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής εξέτασης, αποσαφηνίζουν όμως ότι θα παραμείνουν στο πλευρό των εργαζομένων. «Είναι απολύτως σαφές ότι επιχειρείται η δημιουργία μιας “δεξαμενής” απολύσεων.

 

«Υπερασπίζομαι τον δήμο»

 

Η αντίρρησή μου στη διαδικασία αφορά το ότι υπερασπίζομαι τον δήμο και τους δημότες, καθώς δεν αντέχουμε άλλες απολύσεις», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καλογιάννης, συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση είναι περισσότερα και σοβαρότερα από την εφαρμογή του «επανελέγχου». Αναφερόμενος στον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους κατόχους τους. Σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει στον Δήμο Λάρισας από τον Μάρτιο του 2013 και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχει ολοκληρωθεί κατά 85%. Σε περίπτωση που κληθεί από την τοπική Εισαγγελία Εφετών, ο δήμαρχος δηλώνει ότι θα τεκμηριώσει περαιτέρω τις απόψεις του. Αλλωστε υπάρχουν αιρετοί που θεωρούν ότι υπάρχουν και τα κατάλληλα νομικά επιχειρήματα κατά της διαδικασίας του «επανελέγχου», θυμίζοντας ότι το Π.Δ. Παυλόπουλου έχει κριθεί θετικά από ΣτΕ, Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ έχει επιβεβαιωθεί αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2006.

 

«Για κανέναν λόγο δεν θα συναινέσουμε στην εφαρμογή ενός αντιλαϊκού νόμου, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια των συμφωνηθεισών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις.

 

«Η δήθεν αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των συμβάσεων θα οδηγήσουν σε απολύσεις και στην αντικατάσταση της σταθερής απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πάλη των εργαζομένων στους ΟΤΑ για την υπεράσπιση της σταθερής απασχόλησης και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις και θα προχωρήσει στην υλοποίηση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η δήλωση του Κώστα Πουλάκη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τμήματος Αυτοδιοίκησης. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να στοχοποιήσει απολύτως επιλεκτικά τους δημάρχους της Αριστεράς, αφήνοντας στο «απυρόβλητο» τους εκλεκτούς της Ν.Δ. για την ΚΕΔΕ.

 

«Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται την εισαγγελική έρευνα ως απειλή, είναι γνωστό ότι οι αιρετοί της Αριστεράς δεν απορρίπτουν –αλλά αντίθετα επιδιώκουν– τον έλεγχο και κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία, δικαστική ή διοικητική, που συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφάνεια. Αλλωστε, “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”», κατέληξε.

 

Scroll to top