30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φεμινίστρια Ζερμέν Γκριρ ξεσπάει για την κατάσταση της δούκισσας του Κέμπριτζ

Κέιτ, μην κάνεις κι άλλο παιδί

      Pin It
ΖΕΡΜΕΝ ΓΚΡΙΡ

REUTERS

Η Κέιτ Μίντλετον δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τις σπουδαίες συγγραφείς που ανησυχούν γι’ αυτήν. Προηγήθηκε η Χίλαρι Μαντέλ. Το 2013 σόκαρε τους πάντες χαρακτηρίζοντας τη δούκισσα του Κέμπριτζ «κούκλα της βιτρίνας», με «τέλειο πλαστικό χαμόγελο», σχεδιασμένη σαν μια «μηχανή» για να γεννάει παιδιά, τόσο διαφορετική από τη λαίδη Νταϊάνα, που «έδειχνε με κάθε της κίνηση τις ανθρώπινες αδεξιότητές της και τη συναισθηματική της αστάθεια». Η συγγραφέας, βέβαια, υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι όλα αυτά είχαν στόχο τα ταμπλόιντ και «τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την Κέιτ». «Ηταν μια έκκληση να την αφήσουν στην ησυχία της, να μην κάνουν σ’ αυτή τη νέα γυναίκα ό,τι έκαναν στην Νταϊάνα, να πάψουν να την κακομεταχειρίζονται».

 

Και να που τη σκυτάλη πήρε τώρα η Ζερμέν Γκριρ, η συγγραφέας της «Γυναίκας ευνούχου» και ηγερία, κάποτε, του φεμινιστικού κινήματος -αν και τα τελευταία χρόνια όλο και κάνει στραβοπατήματα. Για παράδειγμα, προκάλεσε την μήνιν της πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, όταν τη συμβούλεψε σαρκαστικά να μη φορά στενά στους γοφούς σακάκια, γιατί έχει μεγάλα οπίσθια.

 

Η Ζερμέν Γκριρ με άρθρο της στο περιοδικό «Newsweek» πήρε θέση για τη ζωή και την κατάσταση της Κέιτ Μίντλετον, που περιμένει το δεύτερο παιδί της -βρίσκεται στην ένατη εβδομάδα εγκυμοσύνης της. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Κέιτ υποφέρει και πάλι, όπως και στην πρώτη της εγκυμοσύνη, από υπερβολικούς εμέτους. Hyperemesis gravidarum λέγεται η κάθε άλλο παρά απλή αυτή ασθένεια, που καμιά σχέση δεν έχει με τις συνηθισμένες πρωινές αδιαθεσίες των εγκύων. Μπορείς να κάνεις μέχρι και 50 εμέτους τη μέρα με αποτέλεσμα αφυδάτωση και υπερβολική αδυναμία. Φρίκη.

 

REUTERS

REUTERS

Ε, λοιπόν, η Ζερμέν Γκριρ ξέσπασε. «Αυτό το κορίτσι είναι υπερβολικά αδύνατο. Και στο μεταξύ, ξερνάει τα άντερά της και δεν θα ’πρεπε να ξαναϋποστεί την ίδια κατάσταση τόσο σύντομα. Δεν τους αρκεί να είναι μια μήτρα, πρέπει να γίνεται και μητέρα. Ελπίζω ότι μετά από αυτό το παιδί θα πει: “Αυτό ήταν. Δεν έχει άλλο”».

 

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η Κέιτ «έχει μια κωλοδουλειά. Της ανέθεσαν τον Γουίλιαμ. Κι όμως, είναι πολύ πιο έξυπνη από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Δεν της επιτρέπεται να δείξει κάποιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο πολιτισμό, ούτε καν για την τέχνη (σ.σ. το πτυχίο της δούκισσας από το Πανεπιστήμιο St. Andrews είναι στην Ιστορία της Τέχνης). Δεν μπορεί να πάει σε εγκαίνια ή να κάνει συλλογή. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο… ανώδυνη, δεν μπορεί να πει ή να κάνει οτιδήποτε αυθόρμητο, μήπως τη βάλει σε μπελά. Τρελός αναχρονισμός. Και μετά μας λένε ότι μπορεί πια να γίνει βασιλιάς το πρώτο παιδί, άσχετα με το φύλο του. Σιγά τα ωά».

 

Μαντέλ και Γκριρ συμφωνούν, δηλαδή, στα βασικά. Το πρόβλημα είναι τι σκέφτεται η ίδια η Κέιτ. Μπορεί και να μη νιώθει καταπιεσμένη από τον ρόλο της. Λέγεται ότι εξομολογήθηκε σε φίλους της: «Θέλω να κάνω τουλάχιστον τρία παιδιά».

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top