30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η «έκπτωτη» ΝΕΛ ζητά τη γραμμή χωρίς επιδότηση!

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε και παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόρειου Αιγαίου, καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ, την οποία κήρυξε έκπτωτη ο υπουργός Ναυτιλίας από δύο επιδοτούμενες (άγονες) γραμμές, λόγω «πλημμελών εκτελέσεων των δρομολογίων», υπέβαλε αίτημα για άμεση δρομολόγηση του πλοίου της «Μυτιλήνη», χωρίς επιδότηση και για έναν χρόνο, στη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου.

 

Το αίτημα της ΝΕΛ, που υποβλήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς την Τετάρτη είχε προηγηθεί από το ΥΝΑ πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη της συγκεκριμένης γραμμής χωρίς επιδότηση, αφού αυτό ορίζει ο νόμος μόλις γίνει η απευθείας ανάθεση από τον υπουργό σε άλλη εταιρεία, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού ακόμα και το αίτημα της ΝΕΛ είναι περίπλοκο.

 

Εάν πάντως το ΥΝΑ κάνει δεκτό το αίτημα της ΝΕΛ, αφού το κράτος θα γλιτώσει χρήματα από αυτή την προσφορά, τότε αυτόματα θα υπάρξει πρόβλημα με τη Hellenic Seaways, στην οποία έγινε η απευθείας τρίμηνη ανάθεση. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν η μόνη που είχε δείξει ενδιαφέρον, για να εκτελεί τα «ορφανά» δρομολόγια της γραμμής Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και επιστροφή, και στη σχετική σύμβαση που υπέγραψε προβλέπεται η εκτέλεση δύο δρομολογίων την εβδομάδα έναντι μισθώματος 93.825 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο.

 

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως η ΝΕΛ αποφάσισε να υποβάλει αυτό το αίτημα και να δεχτεί να κάνει τα συγκεκριμένα δρομολόγια χωρίς επιδότηση, τη στιγμή που τα προβλήματα που είχαν προκληθεί (όταν τα εκτελούσε, λαμβάνοντας μάλιστα και την επιδότηση), ήταν ήδη μεγάλα, γεγονός που προκαλεί την οργή των κατοίκων και των φορέων των νησιών.

 

- Στο μεταξύ χθες, με ανακοίνωσή της, η Hellenic Seaways έκανε γνωστό ότι από την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του μήνα, το πλοίο της «Αριάδνη» θα προσεγγίζει μία φορά την εβδομάδα το λιμάνι των Ψαρών στο πλαίσιο του δρομολογίου Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη που ήδη εκτελεί.

 

Το πλοίο θα αναχωρεί κάθε Τετάρτη από Πειραιά για Ψαρά-Χίο-Μυτιλήνη, ενώ κάθε Πέμπτη θα ξεκινά από Μυτιλήνη για Χίο-Ψαρά-Πειραιά.

 

[email protected]

 

Scroll to top