nikos-anastasiadis

30/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Διάγγελμα Ν. Αναστασιάδη για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, επισήμανε ο Πρόεδρος της χώρας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Pin It

 

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

 

Σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένη στρατηγική εργαζόμαστε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια χώρα που θα ηγηθεί της προσπάθειας για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επανενώσει τον λαό, τον τόπο και τους θεσμούς στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται από τις Συμφωνίες Κορυφής, τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Διακήρυξης της 11 ης Φεβρουαρίου. Μετά από επίμονες προσπάθειες έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο. Θέλω να ελπίζω πως το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων μας».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Επιθυμώ να τους διαμηνύσω πως, ενώ θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ειλικρινή επιθυμία και αποφασιστικότητά μας για εξεύρεση λύσης, δεν πρέπει να αναμένουν πως θα ήτο ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, ή που θα καθιστά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ. Εξάλλου οι κίνδυνοι από την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους.   Την ίδια ώρα, καλώ την τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος ευχήθηκε όπως «η 54η επέτειος της ανεξαρτησίας ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής και πορείας που θα θέσει τις βάσεις για την Κύπρο του αύριο, που θα επιτρέπει στις νέες γενιές να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και ειρήνης».

 

efsyn.gr

Scroll to top