01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Carla Magnan, Gabriella Solari
«Το πρώτο μου βιβλίο για τη Μουσική»

Επιμέλεια: Χρήστος Κλαδάς
Εκδόσεις: SUSAETA (Ακαδημίας 85, Αθήνα, τηλ. 210 3801067, www.susaeta.gr)
σελ. 90
ISBN: 978-960-98747-3-1 .
      Pin It

 

Τα παιδιά προσκαλούνται να κατασκευάσουν μόνα τους μουσικά όργανα και να βυθιστούν στον μαγευτικό κόσμο της Μουσικής.

 

Ό,τι καλύτερο για την πρώτη επαφή του παιδιού με τη μουσική!

vivlio-mousiki

Έχεις αφουγκραστεί ποτέ τη μουσική που υπάρχει παντού γύρω μας, όπως τον ήχο του ανέμου ή της θάλασσας;
Ξέρεις τι είναι οι νότες και το πεντάγραμμο;
Το ξέρεις πως είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσεις μόνος σου μουσικά όργανα;

Σε εικονογράφηση του Αλεχάντρο Μοράλες (από το βιβλίο «Μια χώρα μουσική», το οποίο συνοδεύεται από ένα cd με τραγούδια του Χρήστου Κλαδά, εκδ. Susaeta)

 

Με συντροφιά αυτό το βιβλίο, τα μικρά παιδιά θα κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Θα μάθουν βασικές μουσικές έννοιες, θα κατασκευάσουν τα δικά τους μουσικά όργανα, θα εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φτιάξουν τη δική τους μουσική και θα διασκεδάσουν με απλές ασκήσεις για φλογέρα, πιάνο και κρουστά. Μέσα από κατανοητά κείμενα, οικεία τραγούδια και διασκεδαστικά αφηγηματικά παιχνίδια, τα παιδιά θα μάθουν να χαίρονται τη μουσική και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από αυτή.

musiki-arxaia

 

Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί αναζητούν κάποιο βιβλίο που θα τους βοηθήσει να εισαγάγουν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στον κόσμο της μουσικής. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια ιδιαίτερα πετυχημένη προσπάθεια να καλυφθεί με πληρότητα και σύγχρονη μεθοδική η παραπάνω ανάγκη.

mousiki-paideiaΜε γλώσσα απλή και κατανοητή, συνδέει τη γέννηση της μουσικής με τη γέννηση του πολιτισμού και μας προσκαλεί να τη γνωρίσουμε ως διαδικασία αυτοέκφρασης και επικοινωνίας. Προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν τις ιδιότητες του ήχου και διδάσκει πώς αυτός οργανώνεται σε μουσική. Εξηγεί τις θεμελιώδεις μουσικές έννοιες της μελωδίας, του ρυθμού και της αρμονίας και εισάγει τα παιδιά στη μουσική γραφή και ανάγνωση. Τα ενθαρρύνει να κατασκευάσουν τα δικά τους μουσικά όργανα, κάνει τη σύνθεση ομαδικό παιχνίδι, καλεί τα παιδιά να παίξουν πλήκτρα, φλογέρα και κρουστά, να «ντύσουν» με μουσική ένα παραμύθι, να φτιάξουν ορχήστρες με τους φίλους ή την οικογένεια τους. Προσκαλεί δηλαδή τα παιδιά να γίνουν μουσικοί!

 

Με λίγα λόγια, το σημαντικό με τούτο το βιβλίο είναι πως, πέρα από την πληρότητα της πληροφορίας, μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιχνίδι. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μουσική, και ο μόνος τρόπος για να την αγαπήσουν.
Άλλωστε, όπως λέει και το γερο-ξωτικό του βιβλίου:«Τα πάντα είναι μουσική, αρκεί να ακούς με την καρδιά σου».

 

 

Χρήστος Κλαδάς – βιογραφικό

 

Kladas-ChristosΟ Χρήστος Ι. Κλαδάς σπούδασε κλασικά θεωρητικά με τον Αμάραντο Αμαραντίδη, αρμονία με τον Χρήστο Λαμπριανίδη και σαξόφωνο με τους Άρη Καραντάνη και Αντώνη Λαδόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Swiss Jazz School (Βέρνη) και τη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας. Εκεί, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει εμπεριστατωμένες αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το σαξόφωνο, τη μουσικοπαιδαγωγική, τη σύνθεση και την ενορχήστρωση. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια με τους G. Bergonzi, J. Barretto, H. Hancock, J. DeJohnette, B. McFerrin, D. Liebman, D. Holland και M. Stern.

Ως επαγγελματίας μουσικός πρωτοεμφανίζεται το 1990 με τον Δημήτρη Πουλικάκο, τους Απροσάρμοστους και τον Γιώργο Δημητριάδη, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του παίζει σε σημαντικές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης.

Το 2003 επιστρέφει στην Ελλάδα, συνδιοργανώνει το Τμήμα μοντέρνων σπουδών του Εθνικού Ωδείου και εργάζεται στα παραρτήματα Χολαργού, Ψυχικού και Ηλιούπολης. Έχει εμφανιστεί με τους Κώστα Χατζή, Τρίφωνο, Σύννεφα με παντελόνια, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Κωνσταντίνο Καριώτη, Μάρθα Φριντζήλα, Πυρός Αιθήρ, καθώς και με το Jazz ensemble του, ενώ παράλληλα έχει ενορχηστρώσει για τον Θεόδωρο Κερκέζο, τον Νίκο Γεωργουσάκη, τον Μάριο Δημητρόπουλο και τους SAXIN4.

Το 2012 συνθέτει και ηχογραφεί το μουσικό παραμύθι «Μια χώρα μουσική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta, ενώ το 2013 ενορχηστρώνει επιλεγμένα παιδικά τραγούδια για το βιβλίο «Άκουσε παιδικά τραγούδια» των ίδιων εκδόσεων.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top