01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζίλιαν Φιλ
«Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα, τηλ. 211 3003580, www.metaixmio.gr)
σελ. 568
ISBN 978-960-501-708-8 .
      Pin It

 

Το σε παγκόσμιο επίπεδο best seller της Τζίλιαν Φλιν, ένα ψυχολογικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Φίντσερ.

 

vivlio-koritsi

 

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον άντρα της και ότι του κρατούσε μυστικά. Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ενώ τα ενοχοποιητικά στοιχεία αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγό του;

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ της Τζίλιαν Φλιν, ένα ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές διαστάσεις και με πωλήσεις που αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα, ξεδιπλώνει την ιστορία ενός φαινομενικά ειδυλλιακού γάμου, αποτυπώνοντας την παράνοια που μπορεί να κρύβεται στο μυαλό των «χρυσών παιδιών» που ενηλικιώθηκαν στις ΗΠΑ κατά την ανέμελη δεκαετία του ’90.

Παράλληλα, το βιβλίο θίγει την κατάρρευση των παραδοσιακών ΜΜΕ και την ανεργία των κάθε λογής γραφιάδων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό θρίλερ για τα θανάσιμα μυστικά του συζυγικού βίου με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πέμπτη επέτειο του γάμου της, το οποίο απαιτεί από τους αναγνώστες γερό στομάχι. Σκοτεινό, συγκλονιστικό, με γρήγορη και έξυπνη πλοκή, σε γραπώνει από την πρώτη σελίδα, ενώ ως την τελευταία η συγγραφέας χειρίζεται επιδέξια την τέχνη του σασπένς.

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων βιβλίων της «Αιχμηρά αντικείμενα»(μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη) και «Σκοτεινός τόπος» (μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη), η αμερικανίδα Τζίλιαν Φλιν με το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» (μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη) ξεδιπλώνει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και αποδεικνύει πως είναι πραγματικά μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς θρίλερ διεθνώς.

 

Ο Στίβεν Κινγκ γράφει για τη Φλιν: «Η γραφή της διαθέτει σφρίγος, διεισδυτικότητα και μια υπνωτιστική τάση προς το μακάβριο. Το πρώτο της βιβλίο είναι το πιο ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων τριάντα ετών». Η Τζίλιαν Φλιν κέρδισε τις πιο θερμές κριτικές και για τα τρία της μυθιστορήματα που εμβαθύνουν ψυχολογικά στους χαρακτήρες και πλάθουν μια πειστική ατμόσφαιρα τρόμου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ («GONE GIRL»):

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 2 Οκτωβρίου από την Twentieth Century Fox, μία ημέρα νωρίτερα από την αμερικανική πρεμιέρα, με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μπεν Άφλεκ. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η ίδια η συγγραφέας. Στον ρόλο της μυστηριώδους Έιμι, η βρετανίδα Ρόζαμουντ Πάικ.

Gone-girl-Afleck-1

Ο δημιουργός των αριστουργηματικών «Seven» και «Fight Club» επιστρέφει με τη διασκευή του συναρπαστικού βιβλίου της Φλιν και ετοιμάζεται ήδη για τα Όσκαρ, αφού όλα δείχνουν πως η ταινία θα είναι από τις σημαντικότερες της σεζόν.

Gone-girl-Afleck

Το πάντρεμα της ανεξάντλητης φαντασίας αλλά και της βαθιάς γνώσης της συγγραφέως, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική αφήγηση του σπουδαίου κινηματογραφιστή, οδήγησαν σε ένα ισχυρό μείγμα ποτισμένο με το πιο ξεχωριστό κινηματογραφικό μαύρο χιούμορ που έχουμε συναντήσει. «Ο Ντέιβιντ ερμηνεύει τα γραφόμενα της Τζίλιαν και η Τζίλιαν λαμβάνει την ερμηνεία του και την ξαναμεταφέρει στο χαρτί. Κάπως έτσι ένιωθα όταν διάβαζα το σενάριο», αναφέρει ο πρωταγωνιστής, Μπεν Άφλεκ και συμπληρώνει: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, νιώθεις να προστίθεται ακόμη μεγαλύτερη οξύνοια στο περιεχόμενο, ακόμη περισσότερο σαρδόνιο χιούμορ καθώς επίσης και πολύ περισσότερες βασικές, ακρογωνιαίες, διαπιστώσεις. Είναι “τόσο Φίντσερ” το συγκεκριμένο πρότζεκτ που μπορεί να είναι ταυτόχρονα αναζωογονητικό και φοβερά αστείο.».
Ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, από την πλευρά του, φαίνεται ότι στο πρόσωπο της συγγραφέως βρήκε μια συνεργάτιδα που μπορούσε να εμπιστευτεί σε απόλυτο βαθμό: «Απήλαυσα φοβερά τη συνεργασία μου με την Τζίλιαν», δηλώνει, «Είναι τόσο εργατική και επιμελής! Δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους που εξανίστανται, εκτρέπονται ή θολώνουν με την παραμικρή αντίρρηση ή δυσκολία. Θα θυσιάσει την οργή και τον εγωισμό της για ν’ ακούσει και μια διαφορετική εκδοχή. Τη σέβομαι και την εκτιμώ απεριόριστα, όχι μόνο για την επαγγελματική της ηθική αλλά και για τον τρόπο που γράφει… σαν ένας θεατής που κάθεται στη δεύτερη σειρά και που σκύβει επίμονα προς τα μπρος – σε σημείο που νομίζεις πως θα πηδήξει στην πρώτη σειρά – καταναλώνοντας μανιωδώς ποπ κορν.»

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ:

 

Αλλά και τα δύο προηγούμενα βιβλία της πρόκειται να μεταφερθούν στην οθόνη: το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Αιχμηρά αντικείμενα», θα γίνει τηλεοπτική σειρά, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Σκοτεινός τόπος», θα το δούμε πολύ σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες με τον φακό του γάλλου σκηνοθέτη Gilles Paquet-Brenner και πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ σταρ του Χόλιγουντ, Σαρλίζ Θερόν.

 

Τζίλιαν Φλιν – βιογραφικό

Flin-JilianΗ Τζίλιαν Φλιν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάνσας του Μισούρι. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κάνσας και έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Northwestern. Σήμερα ζει στο Σικάγο. Ηταν επί χρόνια τηλεκριτικός στο αμερικάνικο περιοδικό «Entertainment Weekly», μέχρι που αφοσιώθηκε στη συγγραφή.

Το πρώτο της βιβλίο «Αιχμηρά αντικείμενα» δημιούργησε τεράστια αίσθηση διεθνώς, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ χάρισε στη συγγραφέα του τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Το δεύτερο μυθιστόρημά της «Σκοτεινός τόπος», το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι πέντε χώρες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η επίσημη σελίδα της είναι: gillian-flyn.com

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top