apth

01/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Απευθείας ανάθεση, με αγαθές προθέσεις, στο Αριστοτέλειο

Για προσωρινή λύση ανάγκης κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σχολιάζοντας την έγκριση πιστώσεων, που αγγίζουν το ένα εκατ. ευρώ, για την εκμετάλλευση του μαγειρείου της φοιτητικής λέσχης από ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό.
      Pin It

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από την ημέρα που ο καθηγητής Περικλής Μήτκας κατέλαβε τη θέση του πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ήδη αναγκάστηκε να εκδώσει δύο αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίνει συνολικές πιστώσεις 941.640 ευρώ για την εκμετάλλευση του μαγειρείου στη φοιτητική λέσχη από ιδιώτη, χωρίς διαγωνισμό.

Το γεγονός σαφώς και αποτελεί ακροβασία στα όρια της νομιμότητας για τη νέα πρυτανική αρχή του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος στη χώρα, αν το υπουργείο Παιδείας δεν «περάσει» την Παρασκευή τροπολογία -που φέρεται ότι υποσχέθηκε- για την επίλυση του προβλήματος.

Οι δυο αποφάσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου 83 και 84 της 26ης Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» και αντιστοιχούν στα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά των 555.688,80 ευρώ η μια και 385.951,50 ευρώ η άλλη.

Στα δύο έγγραφα που υπογράφουν ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του ΑΠΘ και ο πρύτανης, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους (σ.σ.: το κάθε ποσό) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑΕ 2631α του οικονομικού έτους 2014 για τη διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για την εκμετάλλευση του φοιτητικού μαγειρείου».

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε αναμφίβολα έχει να κάνει με τη δραστική περικοπή κονδυλίων και προσωπικού στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εξαναγκάζοντας όχι μόνο σε παρατυπίες τις διοικήσεις τους, αλλά και υποβαθμίζοντας ξεκάθαρα τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

 

Ν.Φωτ.
efsyn.gr

Scroll to top