01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγικά μόνος εντός και εκτός συνόρων ο Ολάντ

Ο «οδυνηρός» για τον γαλλικό λαό προϋπολογισμός, που ετοιμάζεται να υποβάλει στη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση, συναντά σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες και συνδικάτα, αλλά δεν φαίνεται να ικανοποιεί Βερολίνο και Βρυξέλλες.
      Pin It
REUTERS / Stephane Mahe

REUTERS / Stephane Mahe

Ολα τού πάνε στραβά: η προσωπική του ζωή έχει γίνει λαϊκό ανάγνωσμα, χάνει ψήφους, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας, βλέπει τους εχθρούς γύρω του να πολλαπλασιάζονται και ζει με τον φόβο των «ανταρτών» στη Βουλή. Χθες, η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας έδωσε στον Φρανσουά Ολάντ άλλη μια στενοχώρια, ανακοινώνοντας ότι το κρατικό χρέος ξεπέρασε το συμβολικό ψυχολογικό όριο των 2 τρισ. ευρώ -δηλαδή το 95,1% του ΑΕΠ- μία ημέρα πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή.

 

Προετοιμάζοντας ψυχολογικά τους Γάλλους, ο Ολάντ εξέδωσε μια ασυνήθιστα ωμή προειδοποίηση να περιμένουν «οδυνηρές» μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι άμεση η ανάγκη περικοπών μέσα στο 2015. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια σαφή στροφή μιας κυβέρνησης και ενός προέδρου που μέχρι τώρα επέμεναν ότι θέλουν και προσπαθούν να αποφύγουν τη λιτότητα. Τώρα καταλήγουν σε περικοπές των δημοσίων δαπανών περίπου 21 δισ. ευρώ.

 

Στα κονδύλια που μειώνονται περιλαμβάνονται και 9,5 δισ. από την κοινωνική περίθαλψη, με τη μεγάλη μείωση -μεταξύ άλλων- του πολύ δημοφιλούς στη Γαλλία επιδόματος γέννας, ύψους 900 ευρώ, μετά το πρώτο παιδί. Η απόφαση ήδη έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες σε όλο το πολιτικό φάσμα και είναι άλλη μια ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Ολάντ να συμβιβάσει την εχθρότητα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας με τις πιέσεις που του ασκούν Βερολίνο και Βρυξέλλες, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα από το 4,5%, που είναι φέτος, κάτω από το 3% του χρόνου και να συμμορφωθεί έτσι με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

 

Ο Ολάντ, που μετράει τους συμμάχους του μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων επιδιώκοντας ευνοϊκή μεταχείριση, θέλει να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα δυο χρόνια περιθώριο, για να συμμορφωθεί. Δεν πρόκειται όμως να βρει πολλούς υποστηρικτές, υποστηρίζουν αναλυτές, με το Βερολίνο να προετοιμάζει καταλλήλως το έδαφος. «Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι βαλτικές χώρες δεν είναι οι μόνοι που θα δουν με αυστηρότητα τον γαλλικό προϋπολογισμό», εκτιμά ο συντηρητικός υποψήφιος Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ. «Οι Ελληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί -όλοι αυτοί που πέρασαν από τον μύλο της τρόικας- είναι ακόμα πιο σκληροί».

 

Στη διαπραγμάτευση, πάντως, μπορεί να είναι έτσι μπορεί και όχι, γράφει σε ανάλυσή του το Reuters, αφού όλοι -μικροί ή μεγάλοι- κάτι θέλουν να ζητήσουν. Ετσι, στήνεται ένα σκηνικό παζαριών, γκρίνιας και συγκρούσεων, δεδομένου ότι -για να ανατραπεί μια πιθανή απόφαση της Κομισιόν καταδικαστική για τη Γαλλία- ο Ολάντ θα χρειαστεί ειδική πλειοψηφία μεταξύ των χωρών-μελών στο συμβούλιο κορυφής, στόχος που είναι πολύ δύσκολος να επιτευχθεί. Το Παρίσι παραδέχεται ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα, αλλά ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να τα διορθώσει με σταδιακά μέτρα.

 

Η πρώτη κίνησή του βέβαια, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, ήδη έχει συναντήσει μεγάλες αντιστάσεις από γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, δικαστικούς και άλλους επαγγελματίες που χθες έκαναν την πρώτη τους προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, μόνο ένα στα 10 φαρμακεία θα ήταν ανοιχτό, αλλά αναλυτές επισημαίνουν ότι ο καβγάς μπορεί να είναι… για το πάπλωμα, δεδομένου ότι ο υπουργός που πίεσε για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ο Αρνό Μονμπούρ, εκδιώχθηκε και ο διάδοχός του έχει ήδη αρχίσει να κρατάει αποστάσεις από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

 

«Οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως νόμιμες, αλλά είναι μια διαμαρτυρία κατά ιδεών ενός νομοσχεδίου που δεν είναι δικές μου», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας Εμανιέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τα οφέλη από έναν τέτοιο νόμο «αυταπάτη». Την ίδια άποψη πάνω-κάτω φαίνεται ότι έχουν και οι Γερμανοί. «Ποτέ δεν έχω δει το Βερολίνο τόσο ενοχλημένο με τη Γαλλία», λέει ο Τσαρλς Γκραντ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης. «Για τους Γερμανούς, ο Ολάντ έχει σπαταλήσει δύο χρόνια, επιτυγχάνοντας το απόλυτο τίποτα σε δομικές μεταρρυθμίσεις κι αποτυγχάνοντας να ελέγξει τις δαπάνες».

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top