Του Γιώργου Τσιάρα

Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πλέον μόλις 2-3 χιλιόμετρα μακριά από την Κομπάνι
REUTERS/Murad Sezer
Ετοιμοι να εισβάλουν στη Συρία και να δημιουργήσουν μια κατεχόμενη «ζώνη ασφαλείας» (buffer zone) σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων είναι οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που ήδη έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα και απλά περιμένουν την τυπική έγκριση της τουρκικής Βουλής –που συνεδριάζει αύριο γι' αυτόν τον σκοπό– για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προαποφασισμένων εδώ και μήνες πολεμικών τους σχεδίων για την ανάκτηση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτής περιοχής.
Εισβολή
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως τις συνοψίζει η (φιλοκυβερνητική) «Σαμπάχ», η Τουρκία έχει ήδη συγκεντρώσει στα σύνορα μια δύναμη κρούσης 10 χιλιάδων επίλεκτων ανδρών, συν 5 ακόμη χιλιάδες ως εφεδρεία, οι οποίοι θα αναλάβουν με την υποστήριξη 45 αρμάτων μάχης και άγνωστου αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων να εισβάλουν στη βόρεια Συρία και να σπάσουν την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι (ή Αϊν αλ-Αραμπ, όπως είναι η αραβική ονομασία της), που βρίσκεται εδώ και μέρες σε κλοιό φανατικών ισλαμιστών του «Ισλαμικού κράτους». Ηδη τα τουρκικά τανκς έχουν πάρει θέσεις σε λόφο που δεσπόζει στην πολιορκημένη πόλη, με τα κανόνια τους στραμμένα προς τη Συρία, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» έχει ενταθεί και δύο βλήματα όλμου έπεσαν σε τουρκικό έδαφος.
Χθες επισκέφτηκε την πόλη ο ηγέτης του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, ο οποίος ζήτησε από την Αγκυρα να επέμβει άμεσα για να βοηθήσει τον -κυρίως κουρδικό- πληθυσμό της πόλης. «Διασχίσαμε τα σύνορα ώς την Κομπάνι και συναντήσαμε έναν αξιωματούχο… Οι τρομοκράτες βρίσκονταν δύο χιλιόμετρα μακριά. Η Κομπάνι πολιορκείται από όλες τις πλευρές από μαχητές του Ι.Κ. Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στον λαό της προχωρώντας σε μια επέμβαση. Αν όλος ο κόσμος ενώσει τις δυνάμεις του, κανείς δεν μπορεί να νικήσει έναν λαό που μάχεται για έναν νόμιμο σκοπό», υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε χθες πως οι μαχητές του Ι.Κ. βρίσκονται πλέον μόλις 2-3 χιλιόμετρα μακριά από την Κομπάνι και πως ρουκέτες των ακραίων ισλαμιστών έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της πόλης, της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας – παρά τα νέα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν εναντίον τους τις νυχτερινές ώρες βομβαρδιστικά αεροσκάφη της «συμμαχίας των προθύμων» υπό τις ΗΠΑ.
Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα, μεταφέροντας ιστορίες τρόμου: «Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μόνο μικρά όπλα, αλλά το «Ισλαμικό κράτος» έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που εγκατέλειψε όπως όπως την πόλη.
Πάντως η νέα κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου εξακολουθεί να διστάζει, καθώς μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινής γνώμης αντιτίθεται σε τυχόν στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας κατά των εξτρεμιστών: ο πρόεδρος πλέον Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επέστρεψε από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, είχε χθες μεταμεσονύκτια συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, που ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινώσεις – ενώ χθες συνεδρίασε και το υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του αρχηγού του επιτελείου, στρατηγού Οζέλ.
Απόρρητο σχέδιο
Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικούς μήνες, είχε αποκαλυφθεί ηχογραφημένη συνομιλία του τότε υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου με ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, όπου συζητούσαν απόρρητο σχέδιο για εισβολή στη Συρία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, με πρόσχημα την «απειλή» των φανατικών κατά του μαυσωλείου του Σουλεϊμάν – ενός ιερού τόπου που θεωρείται τουρκικό έδαφος και φυλάσσεται συμβολικά από φρουρά 36 στρατιωτών. Ολως τυχαίως, τις τελευταίες μέρες επανήλθαν στα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύματα για τους «χίλιους τζιχαντιστές που ετοιμάζονται να κάψουν το μαυσωλείο», παράλληλα με τα εκτενή ρεπορτάζ για το δράμα των αμάχων στην Κομπάνι.
Οσο για το «Ισλαμικό κράτος», δημοσίευσε χθες ένα ακόμη βίντεο –το τρίτο κατά σειρά– με τον Βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι να λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ δεν θα νικήσουν τους ενόπλους. Στο νέο «μήνυμά» του, ο αιχμάλωτος δημοσιογράφος ειρωνεύεται τη στρατηγική των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων να διαλύσουν το Ι.Κ. μέσω βομβαρδισμών και ενίσχυσης με όπλα και χρήματα των τοπικών ενόπλων δυνάμεων, και ιδιαίτερα των Κούρδων πεσμεργκά και μελών της «μετριοπαθούς» συριακής αντιπολίτευσης. «Ολα ήταν τόσο απογοητευτικά και προβλέψιμα, η Αμερική είναι «καλή», το «Ισλαμικό κράτος» είναι «κακό» και οι δυνάμεις του νικηθούν με αεροσκάφη και ένα συνονθύλευμα μαχητών στο έδαφος», είπε ο Κάντλι, σε αυτή τη σουρεαλιστική νέα «ανταπόκριση» από το μέτωπο – προσθέτοντας πως «από την πλευρά του, το «Ισλαμικό κράτος» καλωσορίζει αυτόν τον υπό κατασκευή στρατό του Ομπάμα»…
Πάντως οι Κούρδοι πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ παραμένουν η πιο αξιόμαχη δύναμη κατά των εξτρεμιστών σουνιτών. Χθες εξαπέλυσαν επίθεση σε τρία μέτωπα εναντίον των δυνάμεων του Ι.Κ.: οι επιχειρήσεις, που άρχισαν τα χαράματα, διεξάγονται βόρεια της Μοσούλης, στα περίχωρα του Κιρκούκ, αλλά και στη Ράμπια, μια σημαντική πόλη στη μεθόριο με τη Συρία. Αξιωματικός των πεσμεργκά δήλωσε πως οι κουρδικές ομάδες μάχονται πλέον στο κέντρο της Ράμπια, αφού κατέλαβαν δύο γειτονικά χωριά, το Αλ-Σαουντίγια και το Μαχμουντίγια.