01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

Ψήλωσαν κι άλλο

 

Τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν στο μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Δεν φέρουν διακόσμηση και έχουν ύψος 1,40 μ., πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ. Ετσι τα αγάλματα φτάνουν στα 3,67 μέτρα! Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες πίσω από τις Καρυάτιδες. Η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο. Εκεί ξεκίνησαν και οι εργασίες υποστύλωσης, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αντιστήριξης στον πρώτο και τον δεύτερο χώρο για να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι έπειτα από τόσες ημέρες δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε ένα κινητό εύρημα.

 

Β.ΤΖ.

 

Ιδού το νυφικό

 

Νυφικό «που μιλάει με χίλιες λέξεις» χαρακτήρισαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τη δημιουργία του Οσκαρ ντε λα Ρέντα, που επέλεξε για τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ η πανέμορφη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν. Οι πρώτες φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα περιοδικά Hello και People (που είχαν σε αποκλειστικότητα και τον γάμο Τζολί – Πιτ). Με πέπλο βικτοριανού στιλ, μεγάλη ουρά α λα Κέιτ Μίντλετον και δαντέλα, η Αλαμουντίν γίνεται πρότυπο μόδας. Αν οι φήμες θέλουν τον Κλούνεϊ να φλερτάρει με την ιδέα του Λευκού Οίκου, τότε μήπως μιλάμε για τη μέλλουσα, φινετσάτη Πρώτη Κυρία;

 

ΝΟ.ΡΑ.

 

Οχι στην κατεδάφιση

 

Ασπίδα προστασίας στα κτίρια του Ν. Μητσάκη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία δημιούργησε το ΣτΕ, ακυρώνοντας μετά από παρέμβαση της κίνησης MONUMENTA την απόφαση του 2010 του τότε υπουργού Πολιτισμού, με την οποία είχαν κριθεί κατεδαφιστέα. Πρόκειται για διώροφο σχολείο και το γειτονικό γυμναστήριο, που είχαν σχεδιαστεί στη δεκαετία του 1930 από τον δια­κεκριμένο αρχιτέκτονα στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος σχολικής στέγης του υπουργείου Παιδείας. Η κατεδάφιση είχε επιλεγεί για να εξασφαλιστεί χώρος για την ανέγερση νέου σχολείου. Τώρα εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και λέγεται πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει πρόταση.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top