01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣτΕ: Σωστό το μονοπώλιο υπέρ του ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας, αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος.
      Pin It

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές ξένων εταιρειών οι οποίες διεκδικούσαν από το 2004 έως το 2007 άδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων από τις ελληνικές αρχές, την οποία ήδη διέθεταν στο εξωτερικό, αλλά οι αρχές της χώρας μας είχαν απορρίψει σιωπηρά το αίτημά τους.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας, από το σύνολο των νεότερων ρυθμίσεων η ελληνική νομοθεσία, διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων, μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο.

 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το θέμα αυτό είχε αποστείλει μάλιστα και προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αν προσκρούει στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η νομοθεσία που παρείχε στον ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα για το στοίχημα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άφησε στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου.

 

Οπως κρίθηκε από το ΣτΕ, οι αιτήσεις των εταιρειών πρέπει να απορριφθούν ως αλυσιτελείς, γιατί τυχόν ακύρωση των σιωπηρών απορρίψεων δεν θα τις ωφελούσε, αφού δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους μετά την εισαγωγή των νεότερων και συμβατών με το ενωσιακό δίκαιο νομοθετικών ρυθμίσεων.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top