Pin It

Ιδιαζόντως καινοτόμος και βαθύς γνώστης, παλαιόθεν, λογής λογής τομών τοποθετεί την Υγεία στο μάρμαρο του νεκροτομείου ο Βορίδης, όπου σαστισμένοι μαθητευόμενοι συνωθούνται σε σεμινάρια ανατομίας, ασκώντας την, ουχί με φλεβοτόμους, νυστέρια και λοιπά χλεχλέδικα μαραφέτια, αλλά με διπλούς πελέκεις, τσεκούρια πά' να πει, μπαλτάδες, τόμαχοκ, πριονοκορδέλες· όργανα που τιμούν όσοι φορούν παντελόνια και ακολούθησαν στα μικράτα τους τα χνάρια των φασιστικών ορδών του υπουργού. Φλογερός λάτρης της ινδοευρωπαϊκής αρίας φυλής εξ απαλών ονύχων, αρνείται να αντιγράψει τα πολύπλοκα συστήματα της Εσπερίας, καταφεύγοντας στους επιπόλαιους ερασιτεχνισμούς και τα προχειρολογήματα της μακρινής Ανατολής, της κοινής, πολιτιστικής μας κοιτίδας.

 

Νωχελείς οι κάτοικοι της Βομβάης, από πολλών ετών περισσότεροι του συνολικού πληθυσμού της Ψωροκώσταινας, μετέρχονται ευφυείς πρακτικές προκειμένου να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Το ραχάτι γεννάει ιδέες. Κατά τις δώδεκα το μεσημέρι πιτσιρικάδες ποδηλάτες περιδιαβαίνουν με ορθοπεταλιές τις κεντρικές περιοχές της αχανούς πόλης. Στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στις σκάρες μεταλλικά δοχεία, σαν τις δικές μας καραβάνες, ορθώνονται λες σαν πανύψηλοι πύργοι εντυπωσιάζοντας τους ανύποπτους επισκέπτες.

 

Δεν αργούν να πληροφορηθούν εκείνοι ότι τα χιλιάδες δίτροχα μεταφέρουν εκατομμύρια γεύματα από τις οικίες στους χώρους δουλειάς καταστηματαρχών και υπαλλήλων. Οι ινδουιστές είναι μυστήριοι στο φαΐ. Το διαιτολόγιό τους καθορίζεται συχνά από την κάστα στην οποία ανήκουν, τις θρησκευτικές δοξασίες που ασπάζονται, τις τοπικές ή τις οικογενειακές παραδόσεις. Στα πιο πολλά σπίτια στήνονται καθημερινώς δύο και τρεις τεντζερέδες, καθώς πατέρας και γιοι, μάνα και κόρες, συμπέθεροι και φιλοξενούμενοι χορταίνουν με εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους εδέσματα.

 

Ορισμένοι είναι αυστηρά χορτοφάγοι, κάποιοι επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας -ποτέ βοδινό- συγκεκριμένες μέρες και άλλοι περιφρονούν ενίοτε τις νηστείες. Αλλά κι ο τρόπος μαγειρέματος υπακούει σε πανάρχαια, αινιγματικά τελετουργικά, που δεν είναι ίδια για όλους. Υπάρχουν σύζυγοι που ουδέποτε δοκίμασαν το ίδιο φαγητό. Ακόμα κι αν περίσσευαν ρουπίες για να κολατσίζουν έξω όλοι αυτοί, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να αλιεύσουν τα ενδεδειγμένα εδώδιμα. Η ανάγκη, λοιπόν, δημιούργησε το μεγαλύτερο ίσως δίκτυο διαμοίρασης τροφίμων σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Σε διάστημα δύο ωρών τα ανοξείδωτα σκεύη μεταφέρονται από τις κατοικίες σε περιφερειακά κέντρα κι από κει σε γραφεία και μαγαζιά όπου οι σκληρά εργαζόμενοι απολαμβάνουν αχνιστές, σπιτικές λιχουδιές. Τους πολυμήχανους και μεθοδικούς Ινδούς είχε προφανώς στο μυαλό του ο υπουργός όταν πρότεινε την κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε ηλικιωμένους συναχωμένους. Τους έριξαν πρώτα από τα πρωτότυπα στα γενόσημα, τους ανέβασαν σε δυσθεώρητα ύψη τη συμμετοχή, εξαφάνισαν τους γιατρούς που τα συνταγογραφούσαν αλλά σε όσους επέζησαν θα τους τα φέρνουν στην πόρτα. Αυτό θα πει κοινωνική πολιτική. Θα ανοίγει ο γέροντας το στόμα και θα του βάζει ο διανομέας την κάψουλα. Τσεκουράτες λύσεις του Βορίδη με το σαρίκι. Ασε που δημιουργούνται και χιλιάδες θέσεις κούριερ. Ευτυχώς που τα μετέωρα προοιωνίζονται ευδία με άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top