Pin It

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου χαρακτηρίζεται, όπως είναι επόμενο, «καθοριστική για την πορεία της κυβέρνησης». Το ζήτημα της κυβερνητικής λειτουργίας πάντως δεν φτάνει για να καλύψει το κενό στρατηγικής στο οποίο βρέθηκε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά και την αδυναμία της στο εσωτερικό να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στα κομματικά παρασκήνια αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες, ώστε το πρόβλημα της προεδρικής πλειοψηφίας να πάει στην επόμενη κυβέρνηση, προεξοφλώντας την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νέες εκλογές σε μερικούς μήνες.

 

● Τα αρνητικά μηνύματα που πήρε το μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο οδήγησαν το επιτελείο του πρωθυπουργού σε τακτική αναδίπλωση. Οι «κόκκινες γραμμές» και οι «μονομερείς πρωτοβουλίες» βγήκαν από την κυβερνητική ρητορική και στη θέση τους επανήλθαν οι δηλώσεις συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές. Από την πλευρά της Χ. Τρικούπη, όμως, οι ενστάσεις που έχουν μπει για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό διατηρούνται ως έχουν, ενώ ερωτηματικά συνοδεύουν την επικείμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού πλαισίου.

 

● Ο οδικός χάρτης που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι στο εσωτερικό, έχει πλέον περιορισμένο ορίζοντα, μέχρι τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική διεύρυνση σε αυτό το πολιτικό τοπίο θεωρείται απίθανη, μετά και την άρνηση του Φ. Κουβέλη να συζητήσει για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του αλλά και την υποστήριξη άλλου υποψηφίου. Δεδομένου ότι οι δύο εταίροι θα βρεθούν σύντομα αντίπαλοι στις εκλογές, η αποστροφή του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Ν.Δ. για το ΠΑΣΟΚ και η διαμάχη με τη Χ. Τρικούπη για τον όρο της δημοκρατικής παράταξης ερμηνεύτηκαν και από τις δύο πλευρές ως προανάκρουσμα για προσφυγή στις κάλπες.

 

Scroll to top