Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και πλέον δεν περνάει ούτε μέρα χωρίς να προκύψουν μικρά ή μεγαλύτερα επεισόδια με πρωταγωνιστές στελέχη της συγκυβέρνησης. Στον απόηχο των αναταράξεων του τελευταίου τριημέρου αναφορικά με τον εκφραστή της Δημοκρατικής Παράταξης και της ατμόσφαιρας εκλογολογίας που εντείνει τα ήδη τεταμένα νεύρα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η νέα εμπλοκή αφορούσε τη συμμετοχή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στις πρωινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών. Με δεδομένη τη μόνιμη προσπάθεια του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να διαφοροποιείται από το Μαξίμου σε όποιο σημείο μπορεί, ώστε να μην κατηγορείται για πλήρη ταύτιση με τη Ν.Δ., το σκηνικό εν όψει της σύσκεψης Σαμαρά – Βενιζέλου, που αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα, βαραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς πηγές του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι ο αντιπρόεδρος, πρώτον, θα προσέλθει με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και, δεύτερον, θα επιμείνει στις θέσεις του, που θεωρεί «κόκκινες γραμμές» έναντι των δανειστών. Σημαντικότερα και «αδιαπραγμάτευτα» ζητήματα είναι τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, αφού, όπως αναφέρουν συνομιλητές του αρχηγού της Χαριλάου Τρικούπη, ενδεχόμενη αποδοχή των επίμαχων απαιτήσεων των τροϊκανών θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

 

Επιπλέον, πρόσθεταν ότι η «τεχνική» διαπραγμάτευση που κάνουν οι υπουργοί «δεν δεσμεύει» συνολικά την κυβέρνηση, με την έννοια ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη γραμμή που θα ακολουθηθεί την έχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, άποψη του υπουργού Οικονομικών, την οποία σεβάστηκε το ΠΑΣΟΚ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο, ήταν ότι σε αυτή τη φάση των συζητήσεων με την τρόικα δεν χρειάζεται η παρουσία κομματικών εκπροσώπων, όπως είχε συμβεί στις συναντήσεις στο Παρίσι όπου παρέστησαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, εκ μέρους του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Ωστόσο, η Ν.Δ. απέστειλε ως «τοποτηρητή» τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, προκαλώντας την ενόχληση του κ. Χαρδούβελη. Στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, παίρνοντας όμως το μέρος του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι εκείνοι δεν είχαν αντίρρηση να μη στείλουν τη δική τους αντιπροσωπεία. «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμιζαν, «το πλαίσιο των διαβουλεύσεων το καθορίζουν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο» που συναντώνται εντός της ημέρας.

 

Scroll to top