Pin It

Στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Δραγασάκη επικεφαλής, ο οποίος μίλησε άλλωστε σε μια εκ των μεγάλων εκδηλώσεων στο συνέδριο «Ενάντια στη Συντηρητική Παλινόρθωση», στο οποίο συμμετέχει και ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα. «Υπάρχει και η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Ευρώπη μια νέα εστία διαμόρφωσης εναλλακτικών αριστερών και προοδευτικών πολιτικών και αντίστασης στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και τις απόπειρες συντηρητικής αντεπίθεσης», είπε μεταξύ άλλων ο εκ των κορυφαίων του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιράστηκε το πάνελ με τη μαρξίστρια κοινωνιολόγο Μάρτα Χάρνεκερ και τον επικεφαλής του ισπανικού Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους παριστάμενους για την «κατάσταση θεσμικής κρίσης» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και η οποία χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του κομματικού συστήματος, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, που στην περίπτωση των νέων φτάνει το 55%, ενώ το χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του ΑΕΠ. Επέμεινε δε ότι απαιτείται ο «μετασχηματισμός των υπαρχόντων θεσμών αλλά και η ίδρυση νέων, που θα αυξάνουν την αυτονομία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης από νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς και ομάδες ισχυρών συμφερόντων».

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται επίσης από τον Χάρη Γολέμη, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά, και τον Γιάννη Μάργαρη, ερευνητή από το ΕΜΠ, συναντήθηκε με τον 37χρονο Γκιγιόμ Λονγκ, υπουργό Γνώσης και Ταλέντων και υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, όπου συμφωνήθηκε η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων συνεργασίας με επαφές στην Αθήνα εντός των επόμενων μηνών. Μεταξύ άλλων θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

 

Scroll to top