01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πολέμιος της Ευρώπης-φρούριο

      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Με άψογα αγγλικά, γαλλικά (στο τελευταίο δίλεπτο της ομιλίας του) αλλά και λίγα ιταλικά ο διπλωμάτης, πρώην δήμαρχος και νυν υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε το ντεμπούτο του ως επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Μέσα σε τρεις ώρες σε βομβαρδισμό ερωτήσεων και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε τα διαπιστευτήριά του. Η εισαγωγική του ομιλία όπως και οι ισορροπημένες απαντήσεις δεν ξέφυγαν ούτε κεραία από το προβλεπόμενο πλάνο.

 

Ο υπουργός διεκδίκησε τη θετική ψήφο διά της πεπατημένης οδού των συνηθισμένων εξαγγελιών, ωστόσο κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσε δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες ειδικά στο εσωτερικό.

 

Προστάτης των δικαιωμάτων

 

Για παράδειγμα, δήλωσε αντίθετος στην κράτηση μεταναστών πέρα από το δεκαοκτάμηνο όταν του τέθηκε η ερώτηση για την Ελλάδα. Εδωσε έμφαση στους τρόπους που μπορεί με αλλαγές στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ να διευκολυνθεί η διακίνηση νόμιμων μεταναστών στην Ε.Ε. στη βάση των αναγκών σε εργασία και με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ηταν ξεκάθαρος στο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων και όσων χρειάζονται ορισμένου χρόνου δυνατότητες παραμονής.

 

Απόλυτα αντίθετος σε μια Ευρώπη-φρούριο, σημείωσε ότι η νόμιμη μετανάστευση είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί όχι μόνον η παρανομία αλλά και οι εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται βάναυσα ανήμπορους ανθρώπους και παιδιά.

 

Η Συνθήκη Σένγκεν, είπε, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό επίτευγμα που πρέπει να διασφαλιστεί και να επεκταθεί σε όλες της χώρες της Ε.Ε.

 

Απαντώντας στις αιχμές της Μπ. Σπινέλι (ευρωομάδα της Αριστεράς) για τις συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και για τον φράχτη του Εβρου, δήλωσε ότι αυτή η επιλογή ανήκει σε προηγούμενη φάση.

 

Τόνισε τις προσπάθειες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την ορθολογικότερη χρήση των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα για τον σκοπό αυτό. Μίλησε για τους ανθρώπους που χάνονται στη Μεσόγειο και την αναγκαία συνεργασία για να σταματήσει αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή. Πρότεινε τη διευκόλυνση των εθελούσιων επιστροφών και τη συνεργασία με τις χώρες εκτός Ε.Ε. που υποδέχονται μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

 

Με μια ευθεία βολή αντιμετώπισε τον χρυσαυγίτη απόστρατο: «Είμαι στην πολιτική επί 21 χρόνια, εκλέγομαι από τον ελληνικό λαό επί 21 χρόνια αδιάκοπα. Και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ελπίζω και εσείς να υπερασπίζεστε και σήμερα το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το πράξατε ως στρατηγός».

 

Ο Δ. Αβραμόπουλος τοποθετήθηκε και σε ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος, φοροδιαφυγής, μαύρου χρήματος και φορολογικών παραδείσων προτείνοντας ως τρόπο αντιμετώπισης την στενή συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαφάνεια.

 

Δεσμεύτηκε για την προστασία ειδικά των ανήλικων θυμάτων των διακινητών αλλά και για τα ασυνόδευτα ανήλικα που φτάνουν στην Ε.Ε. και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.

 

Τέλος, ζήτησε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του με τους οποίους θα συνεργαστεί για μια ολιστική μεταναστευτική πολιτική με αναλογικότητα και αλληλεγγύη.

 

Η μόνη σκιά στη γυαλιστερή εικόνα είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας των κρατητηρίων, των επιχειρήσεων-σκούπα, των κέντρων κράτησης, των υγειονομικών διατάξεων, των επαναπροωθήσεων, των ρατσιστικών επιθέσεων και της ανασφάλειας των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή δυστυχώς η εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις ανθρώπινες εξαγγελίες του επιτρόπου.

 

Scroll to top