efoplistes

01/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθελοντική και με τη βούλα η εισφορά των εφοπλιστών

Με 52 ψήφους υπέρ, 36 κατά και ένα «παρών», ψηφίστηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής -μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- η επίμαχη τροπολογία που αφορά την οικιοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών.
      Pin It

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των διαβεβαιώσεων εκ μέρους κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η ναυτιλιακή κοινότητα θα καταβάλει κανονικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες (Τρίτη) το βράδυ και ψηφίστηκε σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα, απαλλάσσει επί της ουσίας τους εφοπλιστές.

Η εν λόγω τροπολογία, υπερψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ, 36 κατά και ένα «παρών», στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την οικιοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Έλληνες, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την οργάνωση θρησκευτικών κοινοτήτων και ενώσεων, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων του, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι εξηγήσεις Βαρβιτσιώτη

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ύστερα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε «εν αμφιβόλω» την υποχρεωτική εισφορά, και γι’ αυτό επιλέχθηκε η οικιοθελής. Ο υπουργός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πηγαίνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να πηγαίνει σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται και να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει το συνταγματικό καθεστώς και σήμερα να ακούμε άλλες κουβέντες».

«Πάρα πολλές φορές ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια», είπε και συνέχισε: «Θα ήταν τεστ ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την τροπολογία και να μην ανέβει στα κάγκελα με λαϊκίστικες φωνές». Ζήτησε ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα «ότι δεν διακινδυνεύει από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή».

«Κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών

«Όταν χθες ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν οίδει εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών και συνέχισε επικρίνοντας τον κ. Βαρβιτσιώτη: «ο υπουργός έρχεται και λέει ότι και πολλοί είναι και να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί».

 

Σχετικό θέμα: Εθελοντική η έκτακτη εισφορά για τους εφοπλιστές

 

efsyn.gr

Scroll to top