Samaras-Venizelos

01/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει η κυβέρνηση

Το αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψηφοφορία .
      Pin It

Η δικομματική κυβέρνηση αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες, με τους βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη δήλωσε πως η διαδικασία θα κινηθεί «όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015».

 

Βενιζέλος: «Η πατρίδα θα προχωρήσει»

Ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιταχύνεται η κατάρρευση της κυβέρνησης»

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν τα εξής: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαρας επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω κι έτσι, ας εμφανιστεί για μία τελευταία φορά στη Βουλή, για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να τη δώσει ο λαός».

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται να κίνηση κορυφής των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν αφορά τον λαό και γι αυτό οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονται πλέον όχι ενώπιον του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αλλά ενώπιον του λαού»

 

Αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ.

«Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν. Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο – με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ. ​

 

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της. Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.

 

 

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων:

  • Ν.Δ.: 126 βουλευτές
  • ΣΥΡΙΖΑ: 71
  • ΠΑΣΟΚ: 28
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 13
  • Χρυσή Αυγή: 16
  • Δημοκρατική Αριστερά: 10
  • ΚΚΕ: 12
  • Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές: 15
  • Ανεξάρτητοι: 9

 

Σχετικά θέματα: 

 

 

efsyn.gr

Scroll to top