Του Νικόλα Ζηργάνου
Σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσει το τουρκικό Κοινοβούλιο την πρόταση της κυβέρνησης για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία και στο Ιράκ, για να αντιμετωπιστούν οι σουνίτες εξτρεμιστές του «Χαλιφάτου», καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές βάσεις της χώρας από ξένα στρατεύματα, διάταξη που «φωτογραφίζει» τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τα αεροσκάφη της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας που βομβαρδίζουν θέσεις του «Ισλαμικού κράτους».
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Κούρδοι έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για πιθανή τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος, ενώ οι ακροδεξιοί του Εθνικιστικού Κόμματος στηρίζουν την κυβέρνηση. Η Αγκυρα έχει διακηρύξει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας» εντός συριακού εδάφους με πρόσχημα την προστασία των προσφύγων, ενώ πιέζει και για επιβολή «ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».
Πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι ένοπλοι του «Ισλαμικού κράτους» προωθούνται προς τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, μια μικρή έκταση γης στην όχθη του Ευφράτη, εντός της Συρίας, που θεωρείται με βάση τις διεθνείς συνθήκες τουρκικό έδαφος. Ο τάφος φρουρείται από 25 Τούρκους στρατιώτες και η τουρκική ηγεσία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αν υπάρξει επίθεση κατά της φρουράς του τάφου θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Τουρκίας. Πριν από λίγους μήνες, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρχηγός της ΜΙΤ και η στρατιωτική ηγεσία συζητούσαν να προκαλέσουν τουρκική εισβολή στη Συρία με πρόσχημα επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ. Η συνομιλία είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και είχε προκαλέσει σάλο, καθώς ο αρχηγός της ΜΙΤ πρότεινε στον Νταβούτογλου να κάνει προβοκάτσια με στημένη επίθεση για να διευκολύνει την τουρκική εισβολή.
Χθες πάντως, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι «η Τουρκία θα πολεμήσει εναντίον του “Ισλαμικού κράτους” και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι θα επιμείνει να απομακρυνθεί από την εξουσία στη Δαμασκό ο Μπασάρ αλ Ασαντ. Την ίδια ώρα, στα σύνορα με τη Συρία, δίπλα από την κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, έχουν αναπτυχθεί δεκάδες άρματα μάχης και 10.000 άνδρες του τουρκικού στρατού, ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες πολιορκούν την πόλη από τρεις πλευρές. Οι τρομοκράτες βρίσκονται στις παρυφές του Κομπάνι που το υπερασπίζονται Κούρδοι πεσμεργκά και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει 325 από τα 354 κουρδικά χωριά της περιοχής. Οι εξτρεμιστές αποκεφάλισαν χθες δέκα Κούρδους μαχητές, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν καθεστώς τρόμου στους κατοίκους για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το συριακό Κουρδιστάν. Ο Σαλέχ Μουσλίμ, ηγέτης της Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) της Συρίας, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το PKK, δήλωσε ότι οι Κούρδοι έχουν ζητήσει διεθνή βοήθεια και εξοπλισμό, όμως η Τουρκία έχει μπλοκάρει το αίτημά τους για να αποτρέψει τη δυνατότητα των Κούρδων να υπερασπιστούν τη γη τους με τα όπλα. Ο Μουσλίμ διευκρίνισε ότι αν εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα στο συριακό Κουρδιστάν για να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας, οι Κούρδοι θα το θεωρήσουν εισβολή και θα αντισταθούν.
Στη δυτική Συρία, εν τω μεταξύ, στην πόλη Χομς τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους, εκ των οποίων 41 παιδιά, σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε έξω από σχολεία, στην συνοικία Ακράμα, όπου κατοικούν Αλαουίτες.