Pin It

Αμφισβητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τη συνταγματικότητα του φόρου ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Συλλόγου, με προσφυγή κατά της σχετικής πράξης διοικητικού προσδιορισμού που κατέθεσε στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών. Ο ΔΣΑ, που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 60.000 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ότι:

 

• Η ορθή εφαρμογή και επιβολή του φόρου απαιτεί εκκαθάριση επί της πραγματικής αγοραστικής αξίας και όχι με το σύστημα αντικειμενικών αξιών και πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο ΔΣΑ, ως επιστημονικός σύλλογος, εξαιρείται από τη φορολόγηση για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου (κυρίως επιστημονικών και εκπαιδευτικών).

 

• Η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη (μερική) δήμευσή της και συνακόλουθα σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων και περιορισμών. Η δήμευση/απαλλοτρίωση περιουσιακού δικαιώματος και δη ακίνητης περιουσίας είναι δυνατή κατά το Σύνταγμα μόνο εφόσον καταβληθεί αντίστοιχο τίμημα στην αξία του ακινήτου.

 

• Πέραν της αντισυνταγματικότητας του φόρου, από τον ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να εξαιρεθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ΔΣΑ. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ και ο σκοπός τους είναι πρωτίστως επιστημονικός. Ο ΔΣΑ είναι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας. Οι σκοποί του έχουν σαφώς μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού στο κτίριο του ΔΣΑ βρίσκονται η βιβλιοθήκη (η μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη της χώρας), η Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών (…). Δεν φανταζόμαστε ότι ο νομοθέτης προνόησε να μην επιβαρύνει π.χ. τα αθλητικά σωματεία και απέκλεισε τους επιστημονικούς συλλόγους, όταν μάλιστα οι οικονομικοί πόροι αυτών προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του.

 

Μαρία Δήμα

 

Scroll to top