Pin It

Στο βάθος η δοκησίσοφος Σοφί πρέπει να είναι ΣΥΡΙΖΑ· αν όχι με ένα «ρο», με δύο σίγουρα. Γιατί αν τα τούβλα που εκσφενδονίζει νυχθημερόν σε λαβώσουν στο δόξα πατρί δεν σε σώζουν χίλιοι γιατροί. Ο επιρρηματικός τύπος βγάζει ασπροπρόσωπους τους πάντες. Σου περνάει ξυστά η κεραμίδα κι όταν κοπάσει ο αιφνιδιασμός και συνειδητοποιήσεις τι είπε, ξεραίνεσαι στα γέλια, λύνεσαι σαν γόρδιος δεσμός, σπαρταράς σαν πεσκανδρίτσα στην ακροθαλασσιά. Νούμερο της επιθεωρήσεως τη χαρακτηρίζουν ορισμένοι συνάδελφοι. Την αδικούν. Το Σοφάκι συνιστά από μόνο του θέατρο σκιών, μπαρμπα-Μυτούση, βαριετέ, παντομίμα, οπερέτα, μιούζικαλ και πρωτίστως τραγωδία και δράμα.

 

Ο Ιουστινιανός υπήρξε φύσει διστακτικός και άβουλος. Συνέδεσε, μολαταύτα, το όνομά του με τον χρυσό αιώνα του Βυζαντίου επειδή είχε το σπάνιο χάρισμα να ξέρει να διαλέγει συνεργάτες. Οι στρατηγοί Βελισάριος και Ναρσής επέκτειναν τα σύνορα της αυτοκρατορίας από την Αραβία ίσαμε τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Ευρώπη. Ο μέγας λογοθέτης Ιωάννης Καππαδόκης εφοδίαζε με ζεστό χρήμα τα ταμεία του κράτους. Ο νομομαθής Τριβωνιανός αναμόρφωσε το δίκαιο και με τις περίφημες «Νεαρές» του επέβαλε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα. Ο εφάμιλλος του Θουκυδίδη, Προκόπιος, κατέγραψε τους θριάμβους στα πεδία των μαχών συνοδεύοντας τα νικηφόρα λεφούσια. Οι Ανθέμιος και Ισίδωρος στόλισαν τη βασιλεύουσα με κτίρια εκπάγλου κάλλους. Οσο για τη Θεοδώρα, σας παραπέμπω στις «Παράπλευρες απώλειες» του Περικλή Κοροβέση.

 

Φως φανάρι πως ο ΘΑμαράθ διαθέτει παρόμοιο τάλαντο. Ποιον να πιάσεις και ποιον να αφήσεις από την περιθρύλητη κουστωδία του! Εχουμε και λέμε: Μάκης Γιακουμάτος και Βορίδης, Ασιμος Ρεντίκογλου, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Τάκης Μπαλτάκος. Ο μακρύς κατάλογος θα μπορούσε να τελειώνει με τη σαχλεπίσαχλη περσόνα του Αδ-όνειδος, αν δεν υπήρχε η Αγία Σοφία. Ιδιαζόντως δύσπεπτο και ειδεχθές το έργο της. Πώς να διαψεύσεις πως ο Γκίκας δεν ήθελε τον Χρύσανθο στη σύσκεψη με την τρόικα; «Δεν εκδιώχθηκε ο κ. Λαζαρίδης» λες, αλλά καθώς το ακροατήριό σου γνωρίζει όλο το παρασκήνιο συνεχίζεις: «Απλώς δεν του επετράπη η είσοδος».

 

’Ισως η δοκησίσοφος είναι μακράν η πιο επιτυχημένη κυβερνητική εκπρόσωπος. Προκαλεί περισσότερα γέλια απ' ό,τι ο Λαζόπουλος. Και το ξέρει. «Χωρίς κειμενογράφους και autocue δεν θα υπήρχε» λέει για τον Λάκη. Θίχτηκε διότι της κλέβει τη δόξα. Τα δικά της νούμερα τα γράφει, τα σκηνοθετεί και τα ερμηνεύει αυτοπροσώπως. Για τη μετεγκατάσταση των Ρομά απάντησε πως στο Χαλάνδρι «γύρω εκεί ζουν άνθρωποι», ενώ εκείνοι είναι προφανώς ζώα ή έστω υπάνθρωποι γύφτοι. Ζητά να αφήσουμε τον Αντουάν να φέρει «κανέναν χριστιανό, μουσουλμάνο ή βουδιστή να επενδύσει ώστε να φτιαχτούν θέσεις εργασίας, να μην έχουμε ούτε φτωχούς ούτε τίποτα». Με 250 ευρώ τον μήνα, κυρά μου, ούτε την ευδία δεν μπορείς να απολαύσεις. Ασε που στα βόρεια, στα κεντρικά και στην Κρήτη θα διακόπτεται από αραιά σύννεφα.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top