ΑΠΕ-ΜΠΕ

02/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύσεις, απεργίες στην ατζέντα Βρούτση-τρόικας

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τα τελευταία αναχώματα στην πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, με τον υπουργό Εργασίας να συναντάται σήμερα (Πέμπτη) με την τρόικα έχοντας κύρια ζητήματα τις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
      Pin It

Το Ασφαλιστικό (κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενδεχομένως μείωση των συντάξεων) έχει ενταχθεί στον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, που έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Σήμερα λοιπόν θα φανεί αν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα συγκατανεύσουν στα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που διεξήχθη στη Γενεύη την προηγούμενη Τρίτη και κατέληξε σε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ) ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο (ειδικά στα θέματα της λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις), αλλά και να μην αρθεί η απαγόρευση της ανταπεργίας (lock out).

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα σε όποια συζήτηση, διαβούλευση ή διαπραγμάτευση έχει διεξαχθεί, η τρόικα απαιτεί να θεσμοθετηθεί -και δη με νόμο- η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ζωτικής σημασίας είναι για την τρόικα και το θέμα της κήρυξης απεργιών, αφού ζητά να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και πλέον οι απεργίες να αποφασίζονται σε γενικές συνελεύσεις στις οποίες να παρευρίσκεται τουλάχιστον το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που προκηρύσσει την απεργία.

 

 

Τζ.Ρ.
efsyn.gr

Scroll to top