02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ...

…Σαλπίζει σιωπητήριο στους διαφωνούντες

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να χαρακτήρισε τις χθεσινοβραδινές πρωτοβουλίες της δικομματικής ως κινήσεις ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας και άρα βήματα φυγής προς τα εμπρός, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αποφάσεις με σαφή αμυντικό προσανατολισμό, που αναγνωρίζουν ως υπαρκτά και ιδιαιτέρως απειλητικά για το μέλλον του σχήματος τα τεράστια προβλήματα συνοχής και βιωσιμότητας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία 24ωρα. «Υπήρχε μια διαλυτική κατάσταση που έπρεπε με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί», σχολίαζε στην «Εφ.Συν.» κορυφαία πηγή της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Η αναφορά, δε, του αντιπροέδρου σε «δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας που δεν θα καθηλώσουν τον τόπο» ευθέως παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνοντας τον πανικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., ενώπιον της δυναμικής που αναπτύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκεί στη συγκυβέρνηση, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω την ήδη επιβαρημένη θέση της έναντι της κοινωνίας και των ίδιων των βουλευτών της συμπολίτευσης που ζητούν χαλάρωση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

 

Απώτερος προφανής σκοπός της επιλογής να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης είναι να συσπειρωθούν, με τρόπο καταναγκαστικό, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ειδικά για τον μικρότερο εταίρο να υποχρεωθούν οι βουλευτές που ασκούν σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου να σιωπήσουν, βάζοντας τις διαφωνίες τους στο συρτάρι, αφού θα έχουν μόλις παράσχει τη στήριξή τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σταθερά κινείται αυτονομημένα, ωστόσο υπολογίζεται ότι θα ήταν παράτολμο σε αυτή τη φάση να δράσει εκτός γραμμής. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η διαγραφή αποτελεί αυτόματη πράξη για όσους δεν ψηφίσουν. «Αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες τους», σημείωναν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενημερώνοντας για συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τετάρτη, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

 

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση ότι η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στην απώτατη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή τον Φεβρουάριο, βάζει φρένο στην εκλογολογία, την οποία ξόρκιζαν στον μικρότερο εταίρο, και δίνει τις πολυπόθητες ανάσες στον κ. Βενιζέλο να εκπονήσει το αδιόρατο σχέδιό του περί Δημοκρατικής Παράταξης.

 

Σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις θέσεις του κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων, του νέου ανοίγματος του Ασφαλιστικού και της μείωσης του μισθού στους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.

 

Scroll to top