02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ «ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

«Κόψτε την προπαγάνδα ότι τελειώνει το Μνημόνιο», λέει η τρόικα

      Pin It

Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου

 

«ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης ως έξοδο από το Μνημόνιο»!

 

Αυτό διεμήνυσαν σε αυστηρό ύφος οι επικεφαλής της τρόικας στην κυβέρνηση, σφόδρα ενοχλημένοι από την προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί κίνηση που ακυρώνει τους ίδιους και τον θεσμό της διαπραγμάτευσης.

 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δανειστές αδυνατούν να πιστέψουν τα όσα γράφηκαν και λέχθηκαν χθες από τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν σενάρια περί «τέλους εποχής» για το Μνημόνιο και τα οποία διοχετεύτηκαν από κυβερνητικό αξιωματούχο.

 

«Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική», λένε οι ίδιες πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 

Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τη Δευτέρα μπορεί να επεκτάθηκαν και στη μετά το Μνημόνιο εποχή, αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Δηλαδή η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει πρόσθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια πλην αυτών που της αναλογούν με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή περίπου 3,6 δισ. ευρώ συν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σε αυτή τη φάση είναι 4 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν άλλα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που ολοκληρώνεται η παροχή κεφαλαίων του Ταμείου.

 

Για την ώρα και όπως έχει ήδη τοποθετεί δημόσια το ΔΝΤ, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει κανένα επίσημο αίτημα πρόωρης διακοπής της χρηματοδότησης», οπότε για την τρόικα τέτοιου είδους σενάρια θεωρούνται ανυπόστατα.

 

«Επομένως οι διαρροές που έγιναν δεν έχουν την παραμικρή βάση αλήθειας και προκαλούν δυσφορία στην τρόικα, η οποία ήρθε στην Αθήνα για να εξετάσει την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα και όχι τη ζωή της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Αντίθετα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δανειστές στην πρώτη επαφή που είχαν με τον Γκ. Χαρδούβελη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν η χώρα μπορεί να καλύψει από μόνη της το χρηματοδοτικό «κενό» των 12 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, όπως έχει ήδη προσδιοριστεί από το ΔΝΤ.

 

Αναμφίβολα πάντως, κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών είναι ο Γκ. Χαρδούβελης. Η απουσία του υπουργού από το υπουργείο και τις συζητήσεις με την τρόικα, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες, οπότε και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, πυροδότησε σενάρια «αντάρτικου» από την πλευρά Χαρδούβελη.

 

Νωρίτερα, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ο υπ. Οικονομικών ήταν απών επικαλούμενος ασθένεια. Το ραντεβού έγινε υπό την επιστασία των δύο πρωθυπουργικών συμβούλων (κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου).

 

Το σκηνικό που είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις, είχε προκαλέσει εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Για το θέμα που δημιουργήθηκε απολογήθηκε ο κ. Λαζαρίδης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν εκδιώχθηκα. Βάλλομαι» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

 

Scroll to top