draghi-slider

02/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Κόβει τον… αντί-μνημονιακό «βήχα» ο Μάριο Ντράγκι

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης θα αγοράσει τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες - ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους - εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
      Pin It

«Παύει» τα φιλόδοξα σχέδια περί εξόδου από το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα, διευκρίνισε ο Ντράγκι, θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να «διευκολύνει τις πιστώσεις» να χορηγηθούν στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε έναν συγκεκριμένο όρο: οι δύο χώρες να βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, προκειμένου να ευεργετηθεί από το συγκεκριμένο μέτρο, θα πρέπει να παραμένει στη… «μνημονιακή εποχή».

 

Δυναμική φωνή κατά της λιτότητας 


[ Πηγή: REPUBBLICA ]

 

Την ώρα που συνεδρίαζαν οι τραπεζίτες της ΕΚΤ στην εξαιρετική αίθουσα του μουσείου Capodimonte της Νάπολης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης και ύψωσαν δυναμική φωνή κατά της λιτότητας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος, όταν άρχισε να κλιμακώνεται η ένταση κοντά στο κτίριο που συνεδρίαζε η ΕΚΤ και ακολούθησαν συμπλοκές.
diadiloseis-Napoli

 

«Σήμερα όλοι οι Ιταλοί πρέπει να διαδηλώσουν. Ολοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν: basta, (αρκετά) είπαν οι διοργανωτές προτρέποντας τον κόσμο να «ενωθεί για να κερδίσει πίσω την αξιοπρέπεια του». «Ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία, κερδοσκοπία. Ας απελευθερωθούμε από την ΕΚΤ» έγραφαν τα πανώ, που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, ένα ετερόκλητο πλήθος από νέους και άνεργους όλων των ηλικιών μέχρι μητέρες και συνταξιούχους.

diadiloseis-Napoli-1

 

 

efsyn.gr

Scroll to top