02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μοναστήρι να ’ν’ καλά…

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

…Διότι, αν ισχύει και στα μοναστήρια το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχ οντος», τώρα που καλούνται και αυτά (όλα, πλην Αγίου Ορους για την ώρα) να πληρώσουν φόρο ιδιοκτησίας, τον γνωστό μας ΕΝΦΙΑ, που προχθές, τελευταία μέρα καταβολής πρώτης δόσης, τρέλανε κόσμο και κοσμάκη (ήταν το κλήμα στραβό, το ’φαγε κι η κυβέρνηση…), τότε, όσα κεριά και ν’ ανάψουμε, όσα και να τάξουμε στους αγίους, χαΐρι δε βλέπω. Πάλι μόνοι μας, οι γνωστοί βαστάζοι, θα σηκώσουμε τον σταυρό του φορολογικού μαρτυρίου και θ’ ανέβουμε τον Γολγοθά της δημοσιονομικής πολιτικής: στη μέση εσταυρωμένος, ο ανώνυμος φορολογούμενος και, εκ δεξιών και αριστερών, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος∙ το θείο δράμα…

 

Τα γράφω αυτά, διότι «η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για το πώς μπορούν οι ιερωμένοι να κάνουν προσφυγές και να γλιτώσουν τον φόρο» («Εφ.Συν.» 30/9). Συγκεκριμένα: «Φέρεται εις γνώσιν υμών ότι υφίσταται κατά τον Νόμον 4174/2013 η δυνατότης ασκήσεως ενστάσεως “ενδικοφανούς προσφυγής” κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων». «Ενδικοφανής προσφυγή» σημαίνει (όπως διάβασα στο Google) ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα προσβολής πράξεων που εκδίδει εις βάρος του η Φορολογική Διοίκηση καταθέτοντας ενδικοφανή προσφυγή (όχι ένδικη δηλαδή, σε δικαστήριο, αλλά) στη ΔΟΥ που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, ώστε να μη συσσωρεύονται φορολογικές προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια.

 

Αν είσαι και παπάς (ή ηγούμενος), με την αράδα σου… που λέμε. Ουδείς… αναμάρτητος (αφορολόγητος) επί επίγειας ιδιοκτησίας, πλην των διαβιούντων σε φορολογικούς… παραδείσους. Αλλωστε, η χριστιανική Εκκλησία το έχει διευκρινίσει με το ξεκίνημά της, διά του ιδρυτού της (Ματθαίος κβ΄): «απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»∙ πρώτη νομίζω απόπειρα του χριστιανισμού διαχωρισμού… Εκκλησίας-κράτους! Αν ήταν αλλιώς, τότε θα γινόταν άγιος ο (…προφήτης της αναρχίας) Προυντόν, που… δίδασκε πως η ιδιοκτησία είναι κλοπή!

 

Scroll to top