03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως για πόλεμο

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Αρνητικά ψήφισε το CHP και οι Κούρδοι, που φοβούνται πως ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει με πρόσχημα τη δίωξη της τρομοκρατίας, και τελικά θα βρεθούν υπό τουρκική κατοχή.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

REUTERS/ Murad Sezer

REUTERS/ Murad Sezer

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου της κυβέρνησης που προβλέπει την αποστολή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ «για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία». Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η άδεια να σταθμεύουν σε τουρκικές βάσεις στρατιωτικές δυνάμεις ξένων χωρών με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

 

Η συζήτηση άρχισε το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών και έληξε αργά χθες το βράδυ. Στο πλευρό της κυβέρνησης ήταν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ αντίθετοι ήταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), καθώς και οι Κούρδοι. Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να εισβάλει η Τουρκία σε ξένο έδαφος και μάλιστα να εμπλακεί στην «κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής». Αντιρρήσεις έχουν και Κούρδοι, που φοβούνται πως ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει στο συριακό και το ιρακινό Κουρδιστάν με πρόσχημα τη δίωξη της τρομοκρατίας και τελικά οι Κούρδοι θα βρεθούν υπό τουρκική κατοχή.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση νόμου, που είναι πολύ γενική και αόριστη, δεν κατονομάζονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις των ισλαμιστών, το «Ισλαμικό κράτος», η αλ Νούσρα κ.λπ., ενώ το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) παραμένει χαρακτηρισμένο από την Αγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τρομοκρατική οργάνωση». Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι αν πέσει η κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι στα χέρια των εξτρεμιστών, θα τερματιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση. Οι φανατικοί ισλαμιστές του «Ισλαμικού κράτους» πολιορκούν εδώ και 28 ημέρες το Κομπάνι (που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα) και έχουν φτάσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα πρώτα σπίτια.

 

Το Κομπάνι, που έχει σχεδόν αδειάσει από τους 300.000 κατοίκους του από τον φόβο των επερχόμενων τρομοκρατών και πολιορκείται από τρεις πλευρές (η άλλη είναι τα τουρκικά σύνορα), το υποστηρίζουν μερικές εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές οπλισμένοι με ελαφρύ οπλισμό. Απέναντί τους έχουν έως και δύο χιλιάδες βαριά οπλισμένους εξτρεμιστές που διαθέτουν άρματα μάχης και πυροβολικό. Περισσότεροι από 160.000 Κούρδοι άμαχοι της περιοχής έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Τουρκία.

 

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά, οι φανατικοί σουνίτες έχουν επιβάλει κλοιό και στον τουρκικό θύλακα (30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας), τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, τον οποίο φρουρεί τιμητικά δύναμη 40 Τούρκων στρατιωτικών. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν οι εξτρεμιστές επιτεθούν στην τουρκική φρουρά, η Τουρκία θα απαντήσει. Χθες, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ, σε μήνυμά του προς τη φρουρά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, υπογράμμισε ότι ο τουρκικός στρατός θα είναι στο πλευρό τους μόλις το ζητήσουν.

 

Στο πλευρό της Τουρκίας έσπευσε να ταχθεί και ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε πως η Συμμαχία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 και θα συνδράμει στρατιωτικά την Τουρκία σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

 

Την ίδια ώρα στη Γερμανία έχει ξεσπάσει σάλος μετά την παραδοχή του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βαυαρίας πως οι γερμανικές αρχές ενθάρρυναν από το 2009 έως και το 2013 Γερμανούς ισλαμιστές να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να κατευθυνθούν στη Συρία και το Ιράκ για να αποφευχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος.

 

Scroll to top