03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για να μη γίνουν τα Λιπάσματα «χαβούζα αποβλήτων»

Κοινό μέτωπο δήμου και περιφέρειας, προκειμένου να μη «φυτευτούν» ξανά βιομηχανικές χρήσεις στην περιοχή των 660 στρεμμάτων, όπως προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα Λιπάσματα ανήκουν στον λαό της πόλης» είχε δηλώσει την ημέρα της ορκωμοσίας του ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, που επέλεξε η τελετή να γίνει στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. «Αυτός ο χώρος ανήκει στους Κερατσινιώτες και στους Δραπετσωνίτες» είχε τονίσει, στέλνοντας ένα μήνυμα στην «κυβέρνηση και στα αφεντικά της».

 

Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων, τόσο η δημοτική αρχή όσο και η νέα Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά συντονίζουν τις προσπάθειές τους για έναν κοινό σχεδιασμό που αφορά την περιοχή. Χθες, με κοινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου συγκροτήθηκε μικτή επιτροπή για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπλασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής.

 

Καταγραφή

 

Εργο της επιτροπής είναι η καταγραφή των επιπτώσεων από την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η διερεύνηση όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την ανάπλαση του χώρου και την ανατροπή των σχεδίων επαναβιομηχανοποίησης της περιοχής. Η επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη της Π.Ε. Πειραιά και του δήμου, θα έχει ολοκληρώσει το έργο της το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες.

 

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπως τροποποιήθηκε, σε συνδυασμό με το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, όπως έφτασε στη Βουλή, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις, για να γίνουν τα 660 στρέμματα της λιμενοβιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας-Κερατσινίου «χαβούζα» αποβλήτων ή και να «φυτευτούν» βιομηχανικές χρήσεις, καταστροφικές για το περιβάλλον και δημιουργίας μερικών δεκάδων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Γιώργος Γαβρίλης.

 

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα σχέδια δεν θα γίνουν αποδεκτά. Επειδή οι επιπτώσεις είναι προφανείς θα εντοπιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ανατραπούν, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπλαση του χώρου, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των πόλεων στη θάλασσα, περιβαλλοντική αναβάθμιση και τις βάσεις ουσιαστικής ανάπτυξης».

 

Να σημειωθεί ότι η Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας αποτελείται από 660 στρέμματα και το θέμα της αξιοποίησης και ανάπλασής της διχάζει χρόνια τώρα κατοίκους, δημοτικές αρχές και φορείς, ενώ έχει γίνει και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρηματιών. Τα 660 αυτά στρέμματα ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες, κι ανάμεσα σ’ αυτά 254 στρέμματα παλιά ήταν το εργοστάσιο λιπασμάτων και ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, 117 στην πρώην ΑΓΕΤ, 82 στην Aegean του Δ. Μελισσανίδη, ενώ τα υπόλοιπα στον ΟΛΠ και στον δήμο. Με αποφάσεις της κυβέρνησης, ο δήμος αποκτά πλέον διακοσμητικό ρόλο στα έργα που δρομολογούνται για την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από πέντε μελέτες και δεν έχει υλοποιηθεί καμία…

 

[email protected]

 

Scroll to top