03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο Γαλιατσάτου για το ξεπούλημα του Ερημίτη

Στα 490 στρέμματα στη βόρεια Κέρκυρα βρίσκεται στρατιωτική εγκατάσταση για την επιτήρηση των στενών με την Αλβανία. Αυτή η λεπτομέρεια δεν απασχόλησε το ΤΑΙΠΕΔ, που παραχώρησε σε «επενδυτές» την έκταση (για 26 ευρώ το τ.μ.!) δημιουργώντας «νεκρό τομέα» στα θαλάσσια σύνορα, καταγγέλλει ο περιφερειάρχης.
      Pin It

Στα 490 στρέμματα στη βόρεια Κέρκυρα βρίσκεται στρατιωτική εγκατάσταση για την επιτήρηση των στενών με την Αλβανία. Αυτή η λεπτομέρεια δεν απασχόλησε το ΤΑΙΠΕΔ, που παραχώρησε σε «επενδυτές» την έκταση (για 26 ευρώ το τ.μ.!) δημιουργώντας «νεκρό τομέα» στα θαλάσσια σύνορα, καταγγέλλει ο περιφερειάρχης

 

Δύο βασικούς λόγους, που κάνουν επικίνδυνη τη μεταφορά του στρατιωτικού οχυρού από τον Ερημίτη της βόρειας Κέρκυρας σε άλλη θέση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν το δημόσιο κτήμα στην Κασσιόπη, περιγράφει ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θ. Γαλιατσάτος σε εξώδικο που έστειλε χθες προς το ΤΑΙΠΕΔ, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

 

Το δημόσιο ακίνητο, που βρίσκεται σε μια από τις περιζήτητες θέσεις του νησιού, ήταν το πρώτο που βγήκε «στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ, στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Από την πώλησή του προβλέπεται να εισπραχθούν 23 εκατ. ευρώ, μόλις 26 ευρώ το τετραγωνικό! Πρόκειται για έκταση 490 στρεμμάτων, από τα οποία τα 274,2 αποτελούν αμιγές δάσος, όπου προβλέπεται η κατασκευή τουριστικού χωριού.

 

Οι μεζονέτες καταλαμβάνουν τη ζώνη γύρω από το ναυτικό οχυρό που σήμερα βρίσκεται σε περίοπτη θέση, η οποία του επιτρέπει να ελέγχει τα διεθνή στενά ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία. «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξαναγκάστηκε σε μια αδικαιολόγητη και προκλητική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας», επισημαίνει ο περιφερειάρχης στο εξώδικο και αποκαλύπτει:

 

● Η νέα θέση που προτείνεται για το οχυρό δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη και επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παραβιάζεται ο νόμος 376/1939.

 

● Δεν εξασφαλίζεται επίσης η ορατότητα και δεν είναι δυνατή η επόπτευση των στενών από τα ραντάρ.

 

Ο περιφερειάρχης επικαλείται τεχνική έκθεση μηχανολόγου μηχανικού, που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «νεκρός τομέας» ανάμεσα στις ακτές της Κέρκυρας και της Αλβανίας και επομένως έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top