Pin It

«Ρελάνς» στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το ΚΚΕ καταθέτοντας τη δική του πρόταση νόμου για τα εργασιακά, την ίδια ημέρα που κατέθεσε σχετικό νομοθέτημα η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Περισσός όμως πρόσθεσε και τα ζητήματα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων. Στην πρόταση νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, η επαναφορά της μετενέργειας και του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. Επίσης επαναφέρεται η 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και ο 13ος και 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα, ενώ θεσμοθετείται η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

 

Χαρακτηριστική άλλωστε της τακτικής του ΚΚΕ ήταν και η αναφορά που έκανε ο Δημήτρης Κουμπούρης ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ σε συγκέντρωση πριν επιδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό. Είπε ότι προξενεί οργή και αγανάκτηση «η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια, τώρα υπόσχεται ότι θα δώσει δώρο-επίδομα 400 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους».

 

Στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΚΚΕ, επισήμανε ότι «έχει δυναμώσει η αυτοτελής παρέμβαση, παρουσία και πάλη μας μέσα σε όλες τις διαδικασίες εντός και εκτός του Ευρωκοινοβουλίου» με την «επιβεβλημένη» αποχώρηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ από την ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL). Υπογράμμισε μάλιστα ότι «100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και εβδομήντα περίπου χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη βιώνει τις συνέπειες της ακόρεστης δίψας των μονοπωλίων για κέρδη» και πως «η Ευρώπη και οι λαοί της έρχονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο».

 

Σημείωσε δε την ανάγκη το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα «να μην πέσει σε «παγίδες» που στήνονται μεταξύ άλλων κι από «αριστερές», δηλαδή οπορτουνιστικές-σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως είναι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», συμπληρώνοντας ότι «θέσεις, όπως π.χ. η συγκρότηση «μετώπου του Νότου της Ευρώπης» ή ο δήθεν «εκδημοκρατισμός της Ε.Ε.», η «αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ» κ.ά. έρχονται να «θολώσουν τα νερά» και να σπείρουν αυταπάτες».

 

«Η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, παρά τις ανατροπές που σημειώθηκαν πριν από περίπου 25 χρόνια, παραμένει ακλόνητη» κατέληξε ο γ.γ. του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να βάλει εκείνες τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις που θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, εξασφαλίζοντας την ειρήνη».

 

Νίκος Σβέρκος

 

Scroll to top