03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ρινγκ με γάντι το πρόγραμμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιπαρατεθούν με μια κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση που σύρθηκε στη Βουλή ελλείψει άλλων επιλογών.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιπαρατεθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το μνημονιακό πρόγραμμα καταστροφής βλέπουν στην Κουμουνδούρου την επικείμενη τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός «βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», εξ ου και «σύρθηκε στη Βουλή». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, άλλωστε, ότι η επιλογή των Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν μία «ηττοπαθής κίνηση», ενώ πλέον το Μαξίμου αποδεδειγμένα δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ούτε μπορεί να αιφνιδιάσει κανέναν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

Απονομιμοποιημένη Βουλή

 

«Είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς να ανανεώσει την εντολή από ένα Κοινοβούλιο το οποίο είναι ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος σε σενάρια που φέρουν την επανάληψη του σκηνικού του 2011, όταν ο Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και λίγες εβδομάδες μετά αποχώρησε από την πρωθυπουργία, δίνοντάς την στον Λ. Παπαδήμο, σημείωσε ότι «υπάρχει μια πραγματική και βαθιά ανάγκη να προκύψουν νέοι αντιπροσωπευτικοί πολιτικοί συσχετισμοί εντός του Κοινοβουλίου» και «οι υπόλοιπες συζητήσεις είναι ουσιαστικά συζητήσεις αποπροσανατολιστικές».

 

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στη «σύγκρουση κορυφής» που θα δοθεί (πιθανότατα την Τετάρτη) μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στο «ρινγκ» με ένα πολύ σημαντικό «αβαντάζ»: το πρόγραμμα που εξήγγειλε πρόσφατα στη ΔΕΘ και κωδικοποιείται με τις προτάσεις νόμων που καταθέτει αυτές τις ημέρες. Χθες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νομοθέτημα το οποίο προβλέπει «την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι επελέγη για την κατάθεση της πρόταση η χθεσινή μέρα καθώς «η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την ακόμη μεγαλύτερη κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας, όπως την απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, τον περιορισμό δικαιώματος απεργίας, την εργοδοτική ανταπεργία και τις νέες μειώσεις συντάξεων».

 

Εν τω μεταξύ, το προεδρείο της ομάδας των βουλευτών συνεδρίασε χθες προκειμένου να επεξεργαστεί τα όσα θα πει ο Αλέξη Τσίπρας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, πρόκειται να αρθρώσει τον λόγο του σε δύο πυλώνες. Αφενός θα υπάρξει μια καταγραφή των δυσμενών κινήσεων που έκανε ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη σειρά αποτυχιών που είχε τις τελευταίες εβδομάδες. Αφετέρου, μεγαλύτερο μέρος της ομιλία του, θα καταλάβουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, «κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου», γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις θετικές δημοσκοπικές ενδείξεις.

 

Σύσκεψη στελεχών

 

Σε άλλη σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε οι θεματικές κοινοβουλευτικές επιτροπές του κόμματος να έρθουν άμεσα σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα τμήματα ώστε να υπάρξει «ολομέτωπη» επίθεση στην κυβέρνηση από τους αντίστοιχους βουλευτές. Επ’ αυτών ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν οι θεματικές της οικονομίας, την οποία κοινοβουλευτικά επιβλέπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ανάπτυξη, που έχει επιληφθεί ο Γιώργος Σταθάκης, και τα εργασιακά, με τον Δημήτρη Στρατούλη να κρατά τα ηνία.

 

«Θα ξεγυμνωθεί η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, όσο κι αν ελπίζει ο Σαμαράς ότι θα πεισθούν οι πολίτες από τα όποια καλά λόγια του Γιούνκερ» έλεγαν ενδεικτικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα καλέσει από το βήμα της Βουλής ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να αποχωρήσει και να προχωρήσει σε εκλογές «ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση που επιτέλους θα διαπραγματευτεί σκληρά και σοβαρά υπέρ των συμφερόντων του λαού».

 

Scroll to top