Pin It

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ… ΤΑ ΞΕΝΑ

 

ΡΩΣΙΑ Μπορεί να μην υιοθέτησε τις ακραίες προτάσεις του υπερεθνικιστή Ζιρινόφσκι, αλλά ο Πούτιν θέτει περιορισμούς στους αξιωματούχους που έχουν περιουσία στο εξωτερικό

 

Του Θανάση Αυγερινού

 

Κακό μπελά έχουν βρει οι προκλητικά διεφθαρμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι, από τη στιγμή που και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ των περιορισμών στα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στο εξωτερικό.

 

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη ρωσική Βουλή, δεν περιέχει τελικά τις ακρότητες που είχε προτείνει ο υπερεθνικιστής Ζιρινόφσκι («σύλληψη και υποχρεωτική κατάσχεση των πάντων»), ωστόσο απαγορεύει στους κρατικούς αξιωματούχους που χειρίζονται υποθέσεις κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας να έχουν λογαριασμό σε τράπεζες του εξωτερικού ή μετοχές και κρατικά ομόλογα ξένων χωρών, αλλά επιτρέπει να διαθέτουν ακίνητη περιουσία, αρκεί να την έχουν δηλώσει στο «πόθεν έσχες» τους.

 

Η υπόθεση ξαναφούντωσε κι έστειλε μάλιστα τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής (σ.σ. αυτή τους μάρανε…) της Κρατικής Δούμας σε προσωρινή παραίτηση, όσο μελετάται η υπόθεση, στην οποία τον έχουν εμπλέξει οι καταγγελίες ενός από τους πλέον γνωστούς μπλόγκερ της αντιπολίτευσης, του Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Ο Ναβάλνι λοιπόν κατήγγειλε τον Βλαντίμιρ Πέχτιν, σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», ότι από κοινού με τον γιο του Αλεξέι είναι ιδιοκτήτες δύο διαμερισμάτων πολυτελείας στην παραλία του Μαϊάμι (!) αξίας 540.900 και 1.275.000 δολαρίων αντιστοίχως, καθώς και οικοπέδου μετά οικίας στη Φλώριδα, που τους στοίχισε περί τα 400.000 δολάρια.

 

Κανείς δεν αμφέβαλε ότι οι Ρώσοι μεγαλο-βουλευτές καλοπερνάνε και εν τέλει μπαίνουν στην πολιτική για να «νομιμοποιήσουν» τα προβληματικά ενδεχομένως εισοδήματα του παρελθόντος τους, αλλά να είσαι και πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής με τέτοιες επιδόσεις και να μην έχεις δηλώσει τίποτε σχετικό στην οικογενειακή περιουσιακή σου κατάσταση ξεπερνά λίγο τα όρια…

 

Σε κάθε περίπτωση ο Πέχτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει ιδιοκτησία στο εξωτερικό, παραδεχόμενος ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον γιο του, επιχειρηματία σήμερα, που πήγε στο Μαϊάμι για σπουδές το 1998. Υπέβαλε μάλιστα εθελουσίως την παραίτησή του ώσπου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν στοιχεία παρανομίας στις πράξεις του, γιατί ως γνωστόν όταν έχεις την εξουσία ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Αχ, καημένη Ρωσία με τη χλιδάτη και καμαρωτή ολιγαρχία σου, που άμα δεν βουτήξει τα ποδαράκια της στα νερά του Μαϊάμι δεν μπορεί να αισθανθεί ότι νίκησε τον έναν τον εχθρό, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό…

 

Ο Ναβάλνι, με τη σειρά του, επιμένει ότι χρησιμοποίησε δημόσιες πηγές από φορολογικές και δημοτικές αρχές του Μαϊάμι και δημοσιεύει σε ειδική ιστοσελίδα για την υπόθεση (pekhtin.mashina.org) φωτογραφίες των «φιλέτων» και πιστοποιητικά των μεταβιβάσεων από και προς τον γιο του Ρώσου βουλευτή.

 

Ο Ναβάλνι είναι δικηγόρος και ειδικεύεται στην κριτική Ρώσων αξιωματούχων για θέματα διαφθοράς, απ' την άλλη δέχθηκε προ μερικών μηνών κι έγινε μέλος του Δ.Σ. της επίσημης αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας «Αεροφλότ». Η ρωσική κρατική κουλτούρα προτιμά να έχει τον… εχθρό κοντά «για να τον βλέπει και να τον δελεάζει», αλλά κι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος γιατί να πεινάει, αν μπορεί να ασκεί την κριτική του «καλοταϊσμένος»;

 

[email protected]

Scroll to top