05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρόνο ζητάει ο Σαμαράς από τον Γιούνκερ

Οι ανακοινώσεις Ντράγκι δεν έφεραν ικανοποίηση, αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει στη Μέρκελ.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

 

Σε καλό κλίμα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έγιναν οι συνομιλίες Σαμαρά - Γιούνκερ, πλην όμως η αποδοχή των αιτημάτων του Ελληνα πρωθυπουργού παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη ΑΜΕ/ΜΠΕ

Σε καλό κλίμα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έγιναν οι συνομιλίες Σαμαρά – Γιούνκερ, πλην όμως η αποδοχή των αιτημάτων του Ελληνα πρωθυπουργού παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Πίστωση χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2015 θεωρεί ότι έχει πάρει η κυβέρνηση και προσβλέπει σε μία συμφωνία ή έστω σε ένα σχέδιο συμφωνίας με τους εταίρους στην Ε.Ε. για το επόμενο στάδιο διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ζήτησε επίσπευση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

 

Θετικό κλίμα

 

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε θετικό κλίμα και αφορούσε συνολικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ε.Ε. συνέκλιναν, παρότι οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δεν έφεραν καθολική ικανοποίηση, ενώ η διάσταση του Βερολίνου από τις οικονομικές επιλογές της Γαλλίας και της Ιταλίας επιτείνει την αβεβαιότητα. Ο πρωθυπουργός επέμεινε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει στην καγκελάριο Μέρκελ, για τον τερματισμό της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα και αντικατάσταση του μνημονίου της τρόικας με ένα νέο πρόγραμμα, από τα ευρωπαϊκά όργανα.

 

1.  Η παρέμβαση Ντράγκι χαρακτηρίζεται ικανοποιητική από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είχε επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και ενημερώθηκε για τη ρευστότητα που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις -στο πρωθυπουργικό επιτελείο- θα είναι τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ. Συν το ποσό άλλων 11 δισ. ευρώ που έχει μείνει αδιάθετο από την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κλείνει η εκκρεμότητα του τραπεζικού τομέα και αυτό αναμένεται να πιστοποιηθεί από την ΕΚΤ στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests στις 26 Οκτωβρίου.

 

2.  Αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις που δίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την τρόικα. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις που είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και διορθώσεις στο μισθολόγιο των δικαστικών και των ενστόλων. Πλην όμως, τα οριστικά μεγέθη θα αποτυπωθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον Νοέμβριο, και οι παροχές θα εξαρτηθούν από το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

 

3.  Το πρόβλημα είναι στο χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών. Ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του ένα αισιόδοξο σχέδιο για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές, όμως η τύχη του εγχειρήματος δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και της ΕΚΤ είναι ήδη προδιαγεγραμμένη. Μετά και το νέο μήνυμα Ντράγκι, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μετριάσει τον φιλόδοξο στόχο της για έξοδο στις αγορές και διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ. Ενδιάμεση φόρμουλα, όμως, και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται δύσκολο να βρεθεί.

 

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

 

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος επιμένουν στη βασιμότητα του σχεδίου και σε αυτό τον καμβά θα είναι η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πρόγευση των τόνων θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., όπου θα δώσει και το στίγμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του Συντάγματος.

 

Ολες αυτές οι κινήσεις, που αποσκοπούν στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος μέχρι τις προεδρικές εκλογές, θα κριθούν εν πολλοίς από τη στάση των εταίρων. Ο πρωθυπουργός περιμένει στήριξη στις επόμενες συνόδους, στις 16-17 Οκτωβρίου στο Μιλάνο και 23-24 στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της προεδρίας Γιούνκερ.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και απέφυγε να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, με την επίσκεψή του θεωρείται ότι επαναβεβαίωσε τη στήριξη προς την κυβέρνηση και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε «μία προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας» για να έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν «καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του». Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μ. Σχοινάς.

 

Scroll to top