Pin It

Εξεταστική επιτροπή για το «εκ προμελέτης έγκλημα κατά του Aσφαλιστικού» θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος. «Καλώ επίσης τους συναδέλφους που θα έρθουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα να συνυπολογίσουν τα 70 δισ. ευρώ που έχασε το ασφαλιστικό μας σύστημα από την ακολουθούμενη πολιτική η οποία οδήγησε στο κραχ τα ταμεία» υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητρόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό. Οπως είπε ο γνωστός εργατολόγος, τα αποθεματικά των Ταμείων πριν από το κούρεμα και το PSI έφταναν τα 31 δισ. και τώρα ανέρχονται σε μόλις 4,1 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών έχουν χαθεί έσοδα ύψους 6-8 δισ. ετησίως.

 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης περιορίστηκε να πει ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, αποφεύγοντας να πει το ίδιο για τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Παράλληλα χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως «παραμύθια» και αναρωτήθηκε πού θα βρει, εάν γίνει κυβέρνηση, 13 δισ. για να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.

 

«Θα κόψουμε τον λαιμό μας και θα τα βρούμε από τις offshore και τους εφοπλιστές» απάντησε ο κ. Στρατούλης. «Εμφανίζεστε ως Αγιοβασίληδες με ένα λόγο που παραπέμπει σε εποχή Μαυρογιαλούρων. Αν εφαρμόζονταν όσα λέγατε, οι συνταξιούχοι θα πήγαιναν στο γκισέ της τράπεζας και δεν θα έβρισκαν τη σύνταξή τους» του ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας.

 

Αιχμηρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), λέγοντας πως «όταν πάρετε την εντολή να κυβερνήσετε, τότε θα συνομιλήσετε για πρώτη φορά στην ιστορία σας με την πραγματικότητα».

 

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις.

 

Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε πάντως ότι από τις 14 Οκτωβρίου θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα περιλαμβάνει και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου θα παραδοθούν οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

 

Χάρης Ιωάννου

 

Scroll to top