05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίχτυα στον ΣΥΡΙΖΑ, πυρά στον Φώτη

Το είδος της προσέγγισης με την Κουμουνδούρου απασχόλησε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ - Σκληρή επίθεση Πανούση στον Κουβέλη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Εντονότατη κριτική άσκησε ο Γ. Πανούσης στον Φ. Κουβέλη για τη στάση του, ειδικά στο ζήτημα της ανακληθείσας παραίτησής του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ ΑΜΕ/ΜΠΕ

Εντονότατη κριτική άσκησε ο Γ. Πανούσης στον Φ. Κουβέλη για τη στάση του, ειδικά στο ζήτημα της ανακληθείσας παραίτησής του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Υστατη ευκαιρία για την επιβίωση της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζεται το τρίτο συνέδριο από την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και από τη βάση του κόμματος. Πάντως, τις δύο πρώτες ημέρες στο Σινέ Κεραμεικός πολλοί ήταν οι σύνεδροι που έδειχναν να μην πιστεύουν ότι ο στόχος της ανάκαμψης στα προ ευρωεκλογών επίπεδα είναι εφικτός και ρεαλιστικός.

 

Κατά συνέπεια, ο διάλογος και οι αναζητήσεις στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς περιστρέφονται γύρω από τη μορφή, το περιεχόμενο και το τάιμινγκ της επίτευξης προγραμματικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας.

 

Σε αντίθεση με τις διχογνωμίες και τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων μηνών που δημιουργούσαν ατμόσφαιρα εσωστρέφειας και θόλωναν το μήνυμα που ήθελε να περάσει η ΔΗΜΑΡ, σ’ αυτή τη φάση, που είναι σαφώς δυσκολότερη, το στίγμα είναι πολύ πιο ευκρινές και η γραμμή κοινή, με ελάχιστες αποκλίσεις.

 

Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε τον άξονα υπέρ της αλλαγής κυβέρνησης με προσφυγή σε κάλπες, φωτογράφισε την προοπτική κυβερνητικής συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου και διαμήνυσε στα κόμματα της δικομματικής να μην υπολογίζουν στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το μοναδικό ζήτημα που σκόπιμα απέφυγε να διευκρινίσει έχει να κάνει με την εκλογική τακτική της Αγίου Κωνσταντίνου. Ισως, δεν είναι τυχαίο ότι οι αναφορές του αφορούσαν τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος και όχι την αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές.

 

Φώτη, παραιτήσου…

 

Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου που διεξάγεται σε υποτονικούς ρυθμούς και σε κλίμα έντονου προβληματισμού για το μέλλον του κόμματος, ξεχώρισε η σφοδρή επίθεση του Γιάννη Πανούση στον Φώτη Κουβέλη με βαριές καταγγελίες για τους χειρισμούς του, που οδήγησαν στην κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ. Ουσιαστικά ο κ. Πανούσης τού ζήτησε να εγκαταλείψει την προεδρία, στηλιτεύοντας την επιλογή να υποβάλλει παραίτηση μετά τις ευρωεκλογές και μετέπειτα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

 

«Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ αυτό διάλεξες με την επιλογή σου», τόνισε απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Κουβέλη, συμπληρώνοντας με αιχμηρό τρόπο για τη στάση του μετά τις κάλπες του Μαΐου ότι «ο ηγέτης όταν παραιτείται, φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται».

 

«Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να διαδραματίσει δημιουργικό και συνθετικό ρόλο στην προώθηση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Μια επιλογή σταθερότητας στο πλαίσιο της κυβερνητικής αλλαγής», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ εκ μέρους του Αριστερού Δικτύου ο Βαγγέλης Ζορκάδης ευθέως περιέγραψε την κατεύθυνση «συνάντησης» της ΔΗΜΑΡ «με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που είναι προ των πυλών για τη διακυβέρνηση της χώρας, στη βάση μιας σχέσης διαλόγου και συνθέσεων».

 

Οι υποψηφιότητες και το λευκό

 

Κατά τη σημερινή, τρίτη ημέρα αναμένονται οι παρεμβάσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών, των κορυφαίων κομματικών στελεχών αλλά και η δευτερολογία του Φώτη Κουβέλη, που θα ολοκληρώσει τις συνεδριακές εργασίες.

 

Αύριο θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου του κόμματος. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα πέραν αυτής του κ. Κουβέλη, παρά τις παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση προσώπου από τη νεότερη γενιά στελεχών. Ακόμη και μοναδικός υποψήφιος όμως, ο Φώτης Κουβέλης θα αναμετρηθεί με τα λευκά ψηφοδέλτια, που εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 20% του δεύτερου συνεδρίου στα τέλη του 2013, επιλογή που θα αποτελέσει έκφραση διαμαρτυρίας για την τακτική του, ιδίως από τις ευρωεκλογές και έπειτα. Σημαντική ανανέωση προβλέπεται στα όργανα που θα προκύψουν και στην ηγετική ομάδα, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας συνέδρων.

 

Οπως ήταν φυσιολογικό, οι χθεσινοί ομιλητές, κυρίως μεσαία και περιφερειακά στελέχη, επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη μορφή που μπορεί να λάβει, ώστε η ΔΗΜΑΡ να μην απολέσει την αυτονομία της.

 

Scroll to top