Langolf-Hannes

05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«JOHN»: H ΝΕΑ ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ DV8 ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Ξεγυμνώνοντας τους άντρες

Ο Λόιντ Νιούσον και η αντισυμβατική ομάδα χορού από την Αυστραλία επιχειρούν να αποκαλύψουν τα πάντα γύρω από την αντρική φύση, την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η παράσταση βασίζεται σε συνεντεύξεις και είναι κατάλληλη για άνω των 18 .
      Pin It

O τρόπος τους είναι γνωστός: διεισδύουν στην ανθρώπινη ψυχή μέσω συνεντεύξεων. Επειτα «ξεγυμνώνουν» κάθε ενδόμυχη σκέψη, κάθε δύσκολη κατάσταση και τη μεταφέρουν στη σκηνή. Στους χορευτές τους ζητούν να ερμηνεύουν σαν να μαρτυρούν ιστορίες. Κι από το κοινό απαιτούν να αφήνεται στα χέρια τους προκειμένου να ταρακουνήσουν μαζί βεβαιότητες και στερεότυπα. Το αθηναϊκό κοινό δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να τους εμπιστευθεί. Και σε λίγες μέρες θα βρεθεί ξανά μπροστά στην πρόκληση των DV8. Η εξαιρετικά τολμηρή κι αντισυμβατική ομάδα χορού έρχεται να καταρρίψει ταμπού και στερεότυπα. Tρία χρόνια μετά τις sold out παραστάσεις «Can we talk about this?» στη Στέγη oι φοβεροί DV8 επιστρέφουν στην Κεντρική Σκηνή της από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου με την παράσταση «John». Μία ακόμα προσωπική δουλειά που αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από την αντρική φύση, την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Εχοντας στο τιμόνι της έναν από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Λόιντ Νιούσον, η ομάδα από την Αυστραλία έχει και αυτή τη φορά χτίσει ήδη το γνωστό σχετικό μυστήριο γύρω της. Ποιος είναι ο «John» και γιατί οι DV8 απαγορεύουν να διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πλοκή της ιστορίας του;

 

Τα μόνα στοιχεία που προς το παρόν ξέρουμε σχετικά με την παράσταση και τον τρόπο που δούλεψε ο Νιούσον είναι ότι το «John» βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της ομάδας Λόιντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ. Ο Τζον είναι ένας συνηθισμένος άντρας και από την ιστορία του δεν λείπουν αναφορές στον αγώνα για επιβίωση, τη σύγχρονη βία, το έγκλημα και τις απρόσμενες εξελίξεις. Είναι μια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική. Μία ακόμα παράσταση των DV8 που θα γίνει κλασική.

 

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν και πάλι τη μέθοδο της συνέντευξης μέσα από την οποία αντλούν υλικό και έμπνευση για τις δουλειές τους. Βλέπετε, στα τελευταία τους έργα το ενδιαφέρον στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές μαρτυρίες. Ξεκινούν λοιπόν με τον λόγο και το σώμα παρεμβαίνει για τα καλά μετά. Ο τρόπος αυτός έχει αποτέλεσμα έναν μοναδικό συνδυασμό ποιητικότητας και ωμού ρεαλισμού για τα πιο φλέγοντα ζητήματα του σήμερα (το γήρας, η αναπηρία, η μετανάστευση, η ομοφυλοφιλία, η δοκιμή των δυτικών αξιών, η ανοχή). Δεν χαϊδεύουν τους θεατές, αλλά μιλούν με βαθιά ειλικρίνεια για κάθε πτυχή του θέματος, ακόμα και την πιο δυσάρεστη. Δεν τους ενδιαφέρουν η πολιτική ορθότητα κι ο υποκριτικός καθωσπρεπισμός. Προτιμούν τη βαθιά επίγνωση, την ειλικρίνεια, τις πιθανότητες που έχουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο αν διορθώσουμε λάθη. Η δραματουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός από «ωμούς» διαλόγους, «ντοκιμαντερίστικο» κείμενο, πολύ δυνατή κίνηση αλλά και στιγμιαίες λυρικές εξάρσεις.

 

Αυτό που κάνει τη δουλειά των DV8 να ξεχωρίζει είναι η ενασχόλησή τους με σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέματα, η εις βάθος διερεύνηση και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Δημιουργήθηκαν το 1986 έπειτα από πρωτοβουλία του Λόιντ Νιούσον. Γεννημένος στην Αυστραλία, ο επικεφαλής τους έδειξε ενδιαφέρον για τον χορό ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Δεν του άρεσε ποτέ να ασχολείται με υπάρχοντα έργα ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Ηθελε να στραφεί σε ό,τι πιο καινοτόμο σκεφτόταν. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής και/ή χορογράφος με διάφορες ομάδες (Modern Dance Ensemble, Impulse Dance Theatre, One Extra Dance Theatre, Extemporary Dance Theatre) προτού αποφασίσει να σχηματίσει τη δική του.

 

INFO: Η παράσταση απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, από 18 ετών και άνω, καθώς περιέχει σκληρές εκφράσεις και σκηνές γυμνού. Παράλληλες εκδηλώσεις: Δευτέρα 13/10 (Κεντρική Σκηνή, 17.30) – Συζήτηση με τον Λόιντ Νιούσον (για όσους έχουν εισιτήριο για την παράσταση, ανεξαρτήτως της ημέρας διεξαγωγής).

 

Mατούλα Κουστένη

 

Scroll to top