05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ - ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΛΙΑ

Ο Ντάνι και ο Οντι ήταν μέσα μας

Οι δυο λαμπροί πρωταγωνιστές του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, Αλβανοί της Αθήνας με πάθος, όνειρα και ταλέντο, βρέθηκαν από τα θρανία στις Κάνες. Ο χώρος της τέχνης περιμένει πολλά από αυτούς.
      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια

Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Απαντάνε στις κοινές, αλλά και στις προσωπικές ερωτήσεις μαζί. Εχουν ακόμα πάνω τους (για πόσο καιρό, άραγε;) την αύρα μιας ταινίας που τους έχρισε αδέλφια, τους έφερε τόσο μα τόσο νωρίς στο κόκκινο χαλί των Κανών και τους άνοιξε διάπλατα τον δρόμο του σινεμά. Του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα.

 

Ο 22χρονος Νίκος Γκέλια είναι ο ώριμος και προσγειωμένος Οδυσσέας (Οντι), που ανθίζει και ονειρεύεται όταν τραγουδά υπέροχα Πάτι Πράβο. Ο 20χρονος Κώστας Νικούλι ειναι ο Ντάνι, ο χαρισματικός, παράτολμος γκέι με τα γλειφιτζούρια, το κουνελάκι και την τεράστια φαντασία. Δεν έχει, βέβαια, πια ξανθά βαμμένα τα μαλλιά του και όλη αυτή η εκρηκτικότητα και η τεράστια προσωπικότητα που βγάζει στην οθόνη είναι κρυμμένες πίσω από το μετρημένο του χαμόγελο.

 

Είναι Αλβανοί και οι δυο, όπως και οι ήρωες που έπρεπε να υποδυθούν στην ταινία, ο σκηνοθέτης δεν θα έπαιρνε ποτέ Ελληνες για τους ρόλους. Και, έστω και λίγο που κάθισα μαζί τους, ναι, είναι φανερό πως όση τρελή δουλειά και να έπεσε σε πρόβες και γύρισμα από τον τελειομανή Κούτρα, οι δυο νεαροί ηθοποιοί βγάζουν στην οθόνη κι ένα μεγάλο μέρος της δικής τους προσωπικότητας. Μοιάζουν με τον Οδυσσέα και τον Ντάνι.

 

«Μα ο χαρακτήρας μας, αλλά και η χημεία που από την πρώτη στιγμή είχαμε μεταξύ μας έπαιξαν ρόλο στο ότι μας διάλεξε ο Πάνος. Κολλήσαμε», μου λένε. «Κάναμε πολλές οντισιόν, μας είδε και μας ξαναείδε μαζί με πολλά άλλα παιδιά, ενάμιση χρόνο κράτησε το κάστινγκ». Τότε ήταν ακόμα και οι δυο στο ψάξιμο των ονείρων και της ζωής τους. Ο Κώστας, μαθητής στην τρίτη Λυκείου, αλλά «αποφασισμένος να γίνει ηθοποιός», έμαθε για την ταινία από μια αγγελία που ζητούσε νέους Αλβανούς για οντισιόν. Ο Νίκος σπούδαζε ήδη σε δραματική σχολή.

 

Τον ήξεραν τον Πάνο Κούτρα; «Ναι», λένε μ’ ένα στόμα. «Είχαμε δει τη “Στρέλλα”. Μετά είδαμε και όλες τις άλλες ταινίες του». Ηταν εύκολο να πέσουν έτσι άπειροι στα βαθιά, σε μεγάλους ρόλους και σκληρή δουλειά; «Το κάναμε για μας. Κάτι μας έκατσε, το κυνηγήσαμε. Εξι μήνες πρόβα. Τέσσερις με έξι φορές τη βδομάδα, κανονικό πρόγραμμα οι δυο μας με τον Πάνο. Το σημαντικό ήταν να βρεθεί η σχέση των δυο αδελφών, το μπακγκράουντ, η ιστορία τους. Βοηθήσαμε κι εμείς. Το ήθελε και ο Πάνος. Μας παρότρυνε κάθε φορά που μας φαινόταν δύσκολο κάτι, να βρούμε μέσα μας τον τρόπο να το παίξουμε, να κάνουμε τους ρόλους δικούς μας».

 

Σήμερα είναι και οι δυο φουλ στον χώρο. Ο Νίκος τελείωσε τις σπουδές του και έπαιξε και στους «7 Θυμούς»» του Χρήστου Βούπουρα. Ο Κώστας πηγαίνει στη δραματική σχολή της Δήμητρας Χατούπη και συμμετέχει στη νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Πριν από δυο χρόνια, θυμάται ότι έπρεπε ο Πάνος Κούτρας να πείσει τη μαμά του για να τον αφήσει να παίξει έναν γκέι, «την πείραζε πολύ, είναι συντηρητικοί οι Αλβανοί», λέει. Στις Κάνες, όμως, τον έπαιρνε τηλέφωνο και έκλαιγε από τη χαρά της.

 

Και αυτοί, όμως, λάμπουν απέναντί μου. Ο ενθουσιασμός τους από την εμπειρία τους, ιδίως τώρα που το «Xenia» είναι στις αίθουσες για το ελληνικό κοινό, δεν μπορεί να κρυφτεί. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν καθόλου αυταπάτες. «Δεν πρέπει να πέσουμε στο κενό μετά από αυτή την επιτυχία, να απογοητευτούμε», λένε. Ισως να βοηθάει το ότι είναι μετανάστες, ότι τον ρατσισμό και την αγωνία για το μέλλον τα έχουν ζήσει από μικροί. Σκληραγωγήθηκαν νωρίτερα από τα δικά μας παιδιά.

 

Ο Κώστας Νικούλι γεννήθηκε στην Αθήνα, οι γονείς του (ο πατέρας του καθηγητής γαλλικών) έκαναν του κόσμου τις δύσκολες δουλειές για να ζήσουν. Τώρα έχουν επιστρέψει στην Αλβανία, αλλά ευτυχώς αυτός πήρε την ελληνική ιθαγένεια. Ο Νίκος Γκέλια ήρθε από τα Τίρανα σε ηλικία έξι χρονώ, οι γονείς του ζουν ακόμα στην Αθήνα, κι αυτός είναι πάντα «μετανάστης», δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την αλβανική του υπηκοότητα. Τα όνειρά τους, όμως, είναι ελληνικά. Και έχουν μέσα τα πάντα. Και το θέατρο.

 

«Βλέπω πολύ θέατρο και θέλω να κάνω», λέει ο Νίκος. «Αλλωστε η οπτική των δραματικών σχολών είναι σαφώς προσανατολισμένη σ’ αυτό». Ο Κώστας, πάλι, έχει ήδη παίξει σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, αλλά δεν βιάζεται. «Στη σχολή θέλω να κατακτήσω κάθε πτυχή της τέχνης μου. Η εμπειρία των προβών, του γυρίσματος, της κάμερας με βοήθησε, βέβαια, πολύ. Αλλά θέλει δουλειά για να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα. Καλώς ή κακώς, μου δόθηκε μια υπέροχη ευκαιρία. Από δω και πέρα είναι δική μου ευθύνη. Και, ναι, το θέατρο, το έχω νιώσει, έχει τη δική του μεγάλη μαγεία».

 

  *info: Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα παίζεται στις αίθουσες Ελλη, Δαναός, Κηφισιά Cinemax, Αθήναιον Cinepolis, Αίγλη 3D Digital, Πτι Παλαί, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

[email protected]

 

Scroll to top