05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικο-λογικά

Κατοικίδια εν δράσει

Λένε πως η σχέση μας με τα ζώα φανερώνει ποιοι πραγματικά είμαστε. Κι αν τα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας μοιάζουν με ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, φεστιβάλ όπως το «Κατοικίδια Εν Δράσει», που την επόμενη εβδομάδα ξεκινά, φαντάζουν με μήνυμα ελπίδας.
      Pin It

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου, ο έκτασης 12.500 τετραγωνικών πολυχώρος του «Metropolitan Expo» αναμένεται να μεταμορφωθεί στην… Disneyland των φιλόζωων, φιλοξενώντας τρεις διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας σκύλων, δύο γάτας, έναν διεθνή διαγωνισμό ψαριών, τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό τρωκτικών και λαγόμορφων, καθώς και παρουσιάσεις πτηνών και ερπετών. Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν, μέσα από συζητήσεις με ειδικούς, όλες τις απορίες τους σε ό,τι αφορά τα κατοικίδιά τους, τη φροντίδα ή τη διατροφή τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κύριος στόχος αυτού του φιλοζωικού «ραντεβού» είναι η προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η επιμόρφωση των ιδιοκτητών τους και ταυτόχρονα η παρουσίαση νέων προϊόντων, ικανών να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Για τον λόγο αυτό, οι χορηγοί και οι εκθέτες προβλέπεται να προσφέρουν εκατοντάδες δώρα στο κοινό, που αναμένεται να τους φανούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και χρηστικά. «Εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον κλάδο των ζώων συντροφιάς, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου η διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των κατοικίδιων στην ελληνική κοινωνία. Το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει», το μεγαλύτερο και πληρέστερο που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα συνεχούς προσπάθειας», θα πει ο Βασίλης Γουλιέλμος, ιδιοκτήτης της Welldone και διοργανωτής του φεστιβάλ.

 

Σκυλίσια ζωή

 

Την ευθύνη της διοργάνωσης του «International Dog Festival» έχει για μία ακόμη χρονιά ο ΚΟΕ (Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας), ο οποίος στο πλαίσιό του προγραμματίζει μεταξύ άλλων να παρουσιάσει έξι ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε νεαρούς (έως 15 ετών) χειριστές να δείξουν το επίπεδο της συνεργασίας τους με τους –καθαρόαιμους ή όχι- σκύλους τους, σε μια επίδειξη του Dog agility («δοκιμασίες» για τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του). «Φέτος ο Ομιλος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής» υπενθυμίζει η πρόεδρος του ΚΟΕ, Ιωάννα Γαλανού, «και το φεστιβάλ είναι ο ιδανικός τρόπος για τον εορτασμό τους. Αναμένεται μεγάλος αριθμός συμμετοχών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Θα δείτε πάνω από 150 φυλές σκύλων, για τις οποίες ο ΚΟΕ όπως και όλοι οι αντίστοιχοι όμιλοι παγκοσμίως μεριμνούν ώστε μέσα από τις εκθέσεις μορφολογίας να διασφαλίσουν τη διάσωση και τη βελτίωσή τους».

 

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Τσέχα παγκόσμια πρωταθλήτρια του Dog Dancing (!) Βάντα Γκρεγκόροβα αλλά και η ΜΚΟ Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων–Οδηγών «Λάρα», ιδρύτρια της οποίας είναι η εκ γενετής τυφλή ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια σκύλων-οδηγών, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου. «Το «Κατοικίδια Εν Δράσει» είναι το μεγαλύτερο φιλοζωικό γεγονός που διοργανώνεται στην Ελλάδα» θα πει. «Θα αποτελέσει μια «δεξαμενή» πληροφόρησης για όσους έχουν ήδη ένα ζωάκι ή προτίθενται να αποκτήσουν. Η «Λάρα» συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά με στόχο αφενός να μας γνωρίσει ο κόσμος και να μάθει για τη δουλειά μας –πώς συμπορεύεται ένας τυφλός με έναν σκύλο– και αφετέρου για να εκπαιδευτούμε κι εμείς καλύτερα. Η παρουσίαση των σκύλων-οδηγών πάντα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνιζόμαστε δίχως την υποστήριξη του κράτους».

 

…και νιαουρίσματα

 

Στο κομμάτι του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα… κατοικίδια αιλουροειδή, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διπλή διεθνή έκθεση μορφολογίας, στην οποία προβλέπεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 250 συνολικά γάτες. «Στην Ελλάδα, οι γάτες είναι λίγο παρεξηγημένα ζώα, ενώ στην ουσία έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους σκύλους» θα πει η Νεκταρία Φούντου, πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης. «Η ημερίδα της Παρασκευής είναι επικεντρωμένη στο ζήτημα της στείρωσης, που για την Ελλάδα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τουλάχιστον 20 καθαρόαιμες φυλές γάτας, τον χαρακτήρα τους, την ιδιοσυγκρασία τους και τη μορφολογία τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως π.χ. τις πιο συνηθισμένες κληρονομικές τους παθήσεις αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλάξουμε τα ζώα μας».

 

Κάτω από την επιφάνεια

 

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον «2ο Διεθνή Διαγωνισμό Δίσκων Ανατολικής Μεσογείου» θα είναι μάλλον ο πιο… ήσυχος της έκθεσης. Αλλά όχι και ο λιγότερο εντυπωσιακός. «Οι επισκέπτες του συγκεκριμένου χώρου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθαμβωτικά χρώματα και σχέδια των ψαριών-δίσκων, που, σε συνδυασμό με τη μοναδική συμπεριφορά τους, τους έχουν χαρίσει τον τίτλο του «βασιλιά των ενυδρειακών ψαριών». Οι χομπίστες εκτροφείς θα έχουν τη δυνατότητα, εκτός από τη συμμετοχή τους στον σχετικό διαγωνισμό, να συναντηθούν με άλλους με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο πάθος αλλά και να γνωρίσουν επαγγελματίες απ' όλο τον κόσμο και να ανταλλάξουν πληροφορίες για την επιτυχημένη διατήρηση και αναπαραγωγή των ψαριών» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Φίλων των Δίσκων, Χαράλαμπος Τσόκας.

 

Οσοι πάλι προτιμούν να… συνομιλήσουν με εξωτικούς παπαγάλους θα βρεθούν στο «Bird Festival», όπου δεκάδες είδη από καναρίνια, εγγλέζικα παπαγαλάκια, κοκατίλ, ring-necked parakeet και άλλα πτηνά θα φτεροκοπούν, ενώ με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο «International Rodent & Rabbit Festival», με τη συμμετοχή χάμστερ, αρουραίων, κουνελιών, ινδικών χοιριδίων, σκαντζόχοιρων και άλλων τρωκτικών. «Είναι σημαντικό ο κόσμος και ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά να έρθουν στην έκθεσή μας. Να δημιουργηθούν υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες τρωκτικών αλλά και να καταρριφθούν μύθοι όπως αυτός του βρόμικου αρουραίου ή εκείνος που θέλει το χάμστερ να είναι… εύκολο κατοικίδιο» υποστηρίζει η πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Τρωκτικών, Εύη Λειβαδαρα.

 

*Η είσοδος για τους επισκέπτες θα είναι ελεύθερη, θα διατίθενται θέσεις στάθμευσης για όλους, ενώ θα υπάρχει συνεχής εσωτερική συγκοινωνία από το αεροδρόμιο (επίπεδο αφίξεων) προς το «Metropolitan Expo». Περισσότερες πληροφορίες στο 210-7794529

 

*Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτώβρη) οι χορηγοί και οι εμπορικοί εκθέτες θα διοργανώσουν μια σειρά διαγωνισμών με έπαθλο πλούσια δώρα για τους συμμετέχοντες.

 

*Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για μικρά ζώα, εξωτικά είδη και πτηνά, σε συνεργασία με την κτηνίατρο Χριστίνα Δουκάκη.

 

Scroll to top