05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ρόδια της τύχης

«Γούρικα» και γευστικά στην κουζίνα.
      Pin It

«Γούρικα» και γευστικά στην κουζίνα

 

Της Καίτης Βλάχου

[email protected]

 

Ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής, εμφανίζονται σε χαρακτηριστικές στιγμές του χρόνου, από τα πρωτοχρονιάτικα ώς τα γαμήλια έθιμα, «σπάζοντας» για την καλή μας τύχη, αλλά και στο κλείσιμο αυτού του κύκλου… εις μνήμην. Πέρα από τους συμβολισμούς, παραμένουν ζωντανοί καρποί γεμάτοι… περιεχόμενο, που το ανακαλύπτεις με κάποια προσπάθεια είναι η αλήθεια. Θα ’ταν λάθος να τα αγνοήσουμε αν θέλουμε ιδιαίτερες γεύσεις στην κουζίνα.

 

……………………………………………………………

 

Κοτόπουλο με ρόδι και αβοκάντο

 

ΥΛΙΚΑ

 

3 φιλέτα κοτόπουλου

1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

4 κουταλιές πετιμέζι

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

4 κουταλιές λάδι

αλάτι, πιπέρι

1 αβοκάντο

1 φλιτζάνι σπόρια ροδιού

1 κουταλιά μέλι

2 φρέσκια κρεμμυδάκια

3 κουταλιές μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβουμε τα φιλέτα σε 3-4 φέτες και τα μαρινάρουμε με 3 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές πετιμέζι, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και πιπέρι. Τα αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κύβους. Το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα σπόρια του ροδιού, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε σε ποτήρι 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά λάδι, το μέλι και περιχύνουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Το σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη μαρινάδα και αλάτι. Αν χρειαστεί, προσθέσουμε 3-4 κουταλιές νερό. Προσέχουμε να ψηθεί καλά, ρίχνουμε το αβοκάντο με το ρόδι και τα λαχανικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

 

……………………………………………………………………………

 

Σαλάτα με παντζάρι και ντρέσινγκ ροδιού

 

ΥΛΙΚΑ

 

300 γραμμ. παντζάρια (βρασμένα)

3 αντίβ, 2 καρότα

1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

1 ρόδι, 1 πορτοκάλι

2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι

5 κουταλιές λάδι

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβουμε τα αντίβ σε μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα προσθέτουμε. Κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους και τα ρίχνουμε από πάνω μαζί με τα καρύδια. Καθαρίζουμε το ρόδι και βάζουμε τα σπόρια σε μπλέντερ να γίνουν πολτός. Αν θέλουμε τον σουρώνουμε. Στύβουμε το πορτοκάλι και αναμειγνύουμε τους χυμούς, μαζί με το ξίδι και το λάδι σε σέικερ. Περιχύνουμε τη σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

 

………………………………………

 

Πελτές ροδιού

 

ΥΛΙΚΑ

 

3 φλιτζάνια χυμό ροδιού (από 6-8 ρόδια)

1 ξύλο κανέλας

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

9 κουταλιές ζάχαρη

2 κόκκους γαρίφαλο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ξεσποριάζουμε τα ρόδια και βάζουμε τμηματικά τα σπόρια σε μπλέντερ να γίνουν πολτός. Τον ρίχνουμε σε σουρωτήρι με τουλπάνι. Μετράμε 3 φλιτζάνια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα να βράσουν σε σιγανή φωτιά 30-35 λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε τον πελτέ σε αποστειρωμένο βάζο. Διατηρείται στο ψυγείο αρκετούς μήνες. Γλασάρει τέλεια ψητά κρέατα και πουλερικά.

 

……………………………………….

 

Χοιρινό με χυμό ροδιού

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 1/2 κιλό χοιρινό, σπάλα σε κύβους

1 φλιτζάνι μαυροδάφνη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 ξύλο κανέλας

φλούδα από 1 πορτοκάλι ψιλοκομμένη

αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζάνι χυμό ροδιού

1 ρόδι (τα σπόρια)

400 γραμμ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ροδίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Κουνάμε την κατσαρόλα να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κανέλα, τη φλούδα πορτοκαλιού και βραστό νερό να σκεπάζει το κρέας.

 

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 1/2 ώρα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τον χυμό ροδιού και βράζουμε 5-7 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε με τα αποξηραμένα φρούτα, σκορπίζοντας από πάνω τα σπόρια του ροδιού.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εκτός μενού

Μια ροδιά απ’ την Περσία

 

«Το βαπόρι απ’ την Περσία», ως γνωστόν, «πιάστηκε στην Κορινθία» με το μυρωδάτο φορτίο του και τα γνωστά… στερητικά επακόλουθα. Εκ της Περσίας όμως έρχεται κι ένας πανάρχαιος καρπός, το ρόδι. Από την προϊστορία, τέσσερις χιλιάδες χρόνια τώρα, χυμώδες και πολύσπερμο, μας χαρίζει ανατολίτικα σερμπέτια και ιδιαίτερα μαγειρέματα. Στη Δύση, με την αφθονία των κάθε λογής φρούτων, το ρόδι ξεχάστηκε και εξοβελίστηκε πολύ καιρό από την κουζίνα, μέχρι την «ανακάλυψη» των πολύτιμων συστατικών και της ευεργετικής δράσης του. Αντίθετα, αγαπημένο πιάτο της περσικής κουζίνας ήταν και παραμένει το φεσεντζούν, ένα ραγού για… αυτοκράτορες. Κυνήγι φτερωτό ή κοτόπουλο ή μοσχαράκι, όποιο κρέας προτιμάτε, μαγειρεμένο σε πελτέ ροδιού, με καρύδια και σαφράν. «Φωτογενής» συνταγή από μια περιοχή του κόσμου που τη βαραίνουν πυκνά τα σύννεφα της μισαλλοδοξίας και των δυτικών… σταυροφοριών. Νεφοσκεπείς και βαρύθυμοι, καταφεύγουμε στην ποίηση: Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;

 

Τις τελευταίες μέρες από το παράθυρο της κουζίνας μου παρατηρώ μια ροδιά στην αυλή γειτονικού σπιτιού. Τα ρόδια της δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, αλλά είναι μια γλυκιά υπόσχεση που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα…

 

 

 

 

Scroll to top