05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είναι εγκληματίες», κρατούμενοι όμως είναι

Η απειλή αυτοκτονίας τριών μεταναστών στα κρατητήρια του Τμήματος Ασφαλείας Ελληνικού μάς υπενθύμισε ότι κάποιοι άνθρωποι σαπίζουν στις φυλακές «επ΄ αόριστον» και τα μεγάλα λόγια του νέου επίτροπου Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου δεν πείθουν.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

ICON PRESS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

ICON PRESS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Είναι 21 χρόνων και τα δύο τελευταία χρόνια τα «έζησε» (τρόπος του λέγειν…) στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. Επειδή γεννήθηκε στο Μαρόκο και ήρθε στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά. Την περασμένη Τετάρτη, απελπισμένος από την προοπτική να μείνει άγνωστο πόσο καιρό ακόμα στο κρατητήριο, ανέβηκε με δύο συγκρατουμένους του στον τοίχο του κρατητηρίου Αλλοδαπών στο Ελληνικό και απείλησε να βάλει τέρμα στη ζωή του.

 

Η πίεση της κοινωνίας των πολιτών, η προοπτική μιας εξέγερσης στα κρατητήρια και η πανθομολογούμενη παρανομία της διοικητικής κράτησης πέρα από 18 μήνες ευαισθητοποίησαν κάποιους και -σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της Αστυνομίας- σήμερα ο Αλί Αμίν έχει αφεθεί ελεύθερος. Οι δύο συγκρατούμενοί του που ανέβηκαν μαζί του στον τοίχο του Ελληνικού (ο ένας συμπλήρωσε 18 μήνες κράτησης, ο άλλος τούς συμπληρώνει άμεσα) έχουν μεταφερθεί στα κρατητήρια του τμήματος Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

 

Οπως περιμένουν άλλοι περίπου 300 κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, που έχουν κλείσει 18 μήνες κρατούμενοι. Αλλοι 150 κρατούμενοι αυτής της κατηγορίας προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια που διέταξαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

 

Στον μακρύ κατάλογο όσων έχουν χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο νέος επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Κράτηση μεταναστών πάνω από 18 μήνες απαγορεύεται… Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες, αλλά μετά το 18μηνό τους πρέπει να μπουν μέσα στην παραγωγή», είπε κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, άγνωστο γιατί, η παράνομη απόφαση παραμένει σε ισχύ, καταστρέφοντας τη ζωή ανθρώπων.

 

Στο θέμα επανήλθε χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου. «Ούτε οι δικαστικές αποφάσεις ούτε οι θάνατοι κρατουμένων στα κέντρα κράτησης, λόγω των άθλιων συνθηκών ή πλημμελειών, ούτε οι απόπειρες αυτοκτονίας ανθρώπων έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση. Το έγκλημα συνεχίζεται, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια. Τι άλλο χρειάζεται, για να σταματήσει αυτό το έγκλημα; Πόσος εξευτελισμός, πόσες απώλειες ζωών και πόσες καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστήρια χρειάζονται, για να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τον νόμο;» δήλωσε.

 

Scroll to top