05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΟΡΤΗ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Καλώς ήρθατε στα Πίσω Θρανία

      Pin It

Οι δασκάλες και οι δάσκαλοι των Πίσω Θρανίων καλωσορίζουν αύριο Κυριακή τους μαθητές, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, στις 12.00 στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13α, Εξάρχεια), σε μια γιορτή γνωριμίας, όπου θα γίνουν και οι εγγραφές.

 

Τα μαθήματα των Πίσω Θρανίων απευθύνονται σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18.00-20.00, και περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα σε διάφορα επίπεδα -για αρχάριους μέχρι και προχωρημένους- αλλά και ξένες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά κ.ά. Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που ενώνει ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες απέναντι στα κοινά κοινωνικά προβλήματα. Βασική αξία είναι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ δασκάλων και μαθητών, σε μια αμφίδρομη σχέση όπου ανταλλάσσονται εμπειρίες, ιδέες, προβλήματα, γνώσεις.

 

Ποιοι είναι

 

Η μακρά πορεία των Πίσω Θρανίων ξεκινά πριν από 15 χρόνια, όταν συγκροτήθηκε από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, σε μια προσπάθεια οργάνωσης μιας άλλης παιδείας, από τα κάτω και ως εφόδιο για κοινούς αγώνες. Εκτοτε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων δασκάλων και μαθητών, τα Πίσω Θρανία αποτελούν όχι μόνο ένα σχολείο, αλλά και μια παρέα, έναν χώρο ισότητας και αλληλεγγύης, με δράσεις που επεκτείνονται και εκτός μαθημάτων -λογοτεχνικές αναζητήσεις, κοινωνικές κουζίνες, προβολές ταινιών, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές δράσεις κ.ά.

 

Κοινή συνισταμένη σε όλες αυτές τις δράσεις, η αξία της συλλογικότητας, η έμπρακτη απόδειξη ότι κανείς δεν είναι μόνος, η προσπάθεια να δοθούν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες τα εφόδια αυτά που χρειάζονται, για να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά στην πορεία τους στην Ευρώπη. Οπως λέει και το σλόγκαν των Πίσω Θρανίων, άλλωστε, «Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους»!

 

Γιώργος Δρούκας

 

Scroll to top