05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΛΑΦΤΣΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το πογκρόμ κατά πολιτικών προσφύγων συνεχίζεται

      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Νέα συνέχεια στο πογκρόμ συλλήψεων των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που διαδραματίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα δόθηκε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με την απρόσμενη σύλληψη και προφυλάκιση του αναγνωρισμένου Τούρκου πρόσφυγα Μουσταφά Λαφτσί. Ο ίδιος έκανε αυτό που κάνει κάθε μέρα: πουλούσε κουλούρια σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Συνελήφθη αρχικά γιατί δεν είχε άδεια μικροπωλητή.

 

Οταν οι αστυνομικοί είδαν το όνομά του, θυμήθηκαν ένταλμα που είχε εκδώσει πριν από ενάμιση χρόνο εις βάρος του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση της έκρηξης σε σπίτι στην Τριανδρία τον Οκτώβριο του 2011. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Μουσταφά δύο φορές τον τελευταίο χρόνο ανανέωσε τα έγγραφα του πολιτικού ασύλου, χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα. «Δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον του. Η υπόθεση είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν του Τσετίν (Χασάν Κοζάρ), ο οποίος προφυλακίστηκε αναίτια επί δύο μήνες για την ίδια υπόθεση», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος του συλληφθέντος Εφη Τελλή.

 

Μετά την έκρηξη στην Τριανδρία (στην οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος) εξετάστηκαν ως μάρτυρες πολλοί Τούρκοι πρόσφυγες -ανάμεσά τους και ο Μουσταφά Λαφτσί- χωρίς να ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε βάρος του, δεδομένου ότι δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του συλληφθέντος, όπως και στην περίπτωση του Τσετίν το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του Λαφτσί φέρεται να είναι αποτύπωμα σε πολιτικό φυλλάδιο, το οποίο βρέθηκε σε διαμέρισμα του ενοίκου του σπιτιού όπου έγινε η έκρηξη της Τριανδρίας.

 

Scroll to top