05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο κτηνίατροι για ολόκληρο τον Αργοσαρωνικό!

Ο καταρροϊκός πυρετός απειλεί την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά ακόμη και στα γειτονικά της πρωτεύουσας νησιά δεν υπάρχουν κτηνίατροι.
      Pin It
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο καταρροϊκός πυρετός, που απειλεί τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και η έλλειψη κτηνιάτρων είναι δύο σοβαρά προβλήματα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οπως κάνει γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, από τον Ιούνιο του 2014, που έγινε γνωστή η εμφάνιση της νόσου στην περιοχή της Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων απέστειλε έγγραφο προς τους δήμους για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και για υποχρεωτική δήλωση εκ μέρους τους πιθανών περιστατικών.

 

Τον Ιούλιο, έπειτα από αιμοληψία σε κοπάδια της περιοχής, επιβεβαιώθηκαν θετικά κρούσματα στην περιοχή της Τροιζηνίας. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό Κέντρο Καταρροϊκού Πυρετού και ορίστηκε η περιοχή ως Ζώνη Ασφαλείας. Τον Σεπτέμβριο, οι κτηνίατροι της υπηρεσίας της Π.Ε. Νήσων προχώρησαν σε αυτοψία και αιμοληψία σε πρόβατα κτηνοτροφικών μονάδων στον Γαλατά Τροιζηνίας, διαπιστώνοντας συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού σε τρεις εκτροφές. Στις δύο υπήρξαν και θάνατοι ζώων.

 

Οπως υποστηρίζει ο Παν. Χατζηπέρος, το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο κτηνίατροι για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων δεν βοηθά τη γενικότερη κατάσταση, όταν μάλιστα ελλοχεύει ο κίνδυνος η νόσος να αποτελέσει απειλή στο μέλλον για το ζωικό κεφάλαιο του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

 

Η διαρκής ενημέρωση των κτηνοτρόφων, η λήψη μέτρων πρόληψης, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με κτηνιάτρους και η επίλυση άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως η έλλειψη σφαγείου στα Κύθηρα, όπου εκτρέφεται σημαντικός αριθμός βοοειδών, είναι οι βασικές προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας Νήσων.

 

ΧΡ. ΠΑΠ.

 

Scroll to top