Pin It
 Ο πρώην δικτάτορας της Ταϊτής Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, σε δικαστήριο του Πορτ ο Πρινς, το 2013  REUTERS/ Swoan Parker


Ο πρώην δικτάτορας της Ταϊτής Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, σε δικαστήριο του Πορτ ο Πρινς, το 2013
REUTERS/ Swoan Parker

Ο γιος του διαβόητου δικτάτορα της Αϊτής «Papa Doc» Ντιβαλιέ, ο «Baby Doc», πέθανε χθες σε ηλικία 63 ετών στο σπίτι του στο Πορτ-ο-Πρενς. Εγινε ο νεότερος «πρόεδρος» του πλανήτη το 1971 σε ηλικία μόλις 19 ετών, διαδεχόμενος τον πατέρα του – θέση στη οποία παρέμεινε για 15 χρόνια, με το όνομά του να γίνεται συνώνυμο της σκληρότητας και της διαφθοράς.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Watch, στη διάρκεια των δεκαετιών διακυβέρνησης των δύο Ντιβαλιέ τουλάχιστον 30.000 Αϊτινοί εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ χιλιάδες ακόμη βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο Φορτ Ντιμάνς, την έδρα των τρομερών Τον Τον Μακούτ, της μυστικής παραστρατιωτικής αστυνομίας τους.

 

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, όπου η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ζει με λίγα μόλις δολάρια τον μήνα και το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης είναι τα 40 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ έγινε διάσημος για τη χλιδή μέσα στην οποία διαβίωνε. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον γάμο του το 1980 ο οποίος «πνίγηκε» στη σαμπάνια και τα πυροτεχνήματα με κόστος που ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια δολάρια και (φυσικά) μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του πάμφτωχου κράτους της Καραϊβικής.

 

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, η χώρα άλλαξε δραματικά τη δημογραφική κατανομή καθώς η ύπαιθρος ερήμωσε, με τους Αϊτινούς να εγκαταλείπουν τις αγροτικές εργασίες προκειμένου να δουλέψουν έναντι πινακίου φακής στα εργοστάσια που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια. Τρία χρόνια μετά το 1983, οπότε ο Πάπας Ιωάννης- Παύλος Β’ είπε για τη χώρα το περίφημο «τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», ο υιός Ντιβαλιέ ανετράπη με λαϊκή εξέγερση και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου έζησε έως το 2011, οπότε και επέστρεψε στην Αϊτή.

 

Δημήτρης. Σ. Φαναριώτης

 

Scroll to top