06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη για τον δεύτερο γύρο

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Σε κλίμα πόλωσης οι εκλογές. Πρώτη στα γκάλοπ η Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ το αουτσάιντερ Μαρίνα Σίλβα μπαίνει σφήνα στον Σοσιαλδημοκράτη Αέσιο Νέβες.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Στο… φώτο φίνις θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για τον δεύτερο μονομάχο της προεδρικής εκλογής στη Βραζιλία. Το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, είναι βέβαιο πως περνά στον δεύτερο γύρο, αλλά οι δύο βασικοί αντίπαλοί της -ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών γερουσιαστής Αέσιο Νέβες, που υπόσχεται επανεκκίνηση της οικονομίας, και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μαύρη πρόεδρος της Βραζιλίας – θα πολεμήσουν ψήφο ψήφο για τη δεύτερη θέση.

 

Η Σίλβα, το «αουτσάιντερ» που βρέθηκε απροσδόκητα στην κούρσα των εκλογών μετά τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα του συμμάχου της Εντουάρντο Κάμπος, έκανε μια πολύ επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία μπαίνοντας «σφήνα» ανάμεσα στις δύο (διε-)φθαρμένες παρατάξεις που κυβερνούν τη χώρα των 190 εκατομμυρίων κατοίκων την τελευταία 20ετία: μέχρι πριν από λίγες μέρες εμφανιζόταν μάλιστα ως η σίγουρη «παρτενέρ» της Ρούσεφ στον δεύτερο γύρο, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν πως διαθέτει αρκετό «ρεύμα» για να «εκθρονίσει» σε ένα γυναικοκρατούμενο δεύτερο γύρο τη σημερινή πρόεδρο.

 

Ομως τα τελευταία 24ωρα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αφ’ ενός η Ντίλμα έχει ανοίξει πολύ την ψαλίδα από τους άλλους υποψηφίους, αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα για επανεκλογή, αφ’ ετέρου ο Νέβες προσπερνά για πρώτη φορά τη Σίλβα στην κούρσα για τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, η Ρούσεφ θα κερδίσει τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό 40,6% ώς 46%, ενώ ο Νέβες φέρεται να ισοφαρίζει τη Σίλβα με περίπου 24% των ψήφων, αν και τρεις σαββατιάτικες σφυγμομετρήσεις τού δίνουν ελαφρύ προβάδισμα με 26-27%.

 

Στις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 142 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν –εκτός από τον πρόεδρο και 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες- και το ένα τρίτο των γερουσιαστών, επιλέγοντας ανάμεσα σε 26.000 και πλέον υποψηφίους. Οι εκλογές πάντως πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα πόλωσης, καθώς το Κόμμα των Εργατών του Λούλα και της Ντίλμα έχει απογοητεύσει ύστερα από 12 συναπτά χρόνια στην εξουσία –και πλήθος από σκάνδαλα διαπλοκής– μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων, τόσο από τη μεσαία τάξη όσο και από την περιθωριοποιημένη φτωχολογιά των φαβέλας, που συσπειρώνονται εναντίον του, σε ένα κύμα αμφισβήτησης που εκφράστηκε με τις μαζικές διαδηλώσεις του 2013.

 

Scroll to top